Kultur

Ockupanterna slår tillbaka

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

I går morse rensades Occupy Wall Street bort från Zuccotti Park på Manhattan, där de befunnit sig i två månader.

Hundratals poliser körde ut demonstranterna, grep 70 och slängde deras utrustning i sopbilar inklusive de 5 000 böcker som fanns i ockupanternas bibliotek. Journalister motades bort. En liten grupp kedjade fast sig.

Ordern utgick från den 12:e rikaste miljardären i USA – borgmästaren och Wall Street-fantomen Michael Bloomberg som menade att ockupationen blivit en hälsorisk.

Bloomberg hävdade att aktivisterna skulle få återkomma utan tält och sovsäckar, vilket på ett effektivt sätt skulle stoppa aktionen. Bara ett par timmar senare kom dock ett domstolsutslag som fastslog att såväl ockupation som sovsäckar och tält var tillåtna.

På sin hemsida uppmanar nu ockupanterna att på torsdag ta över Wall street, blockera New Yorks tunnelbana och att flytta protesterna till Bloombergs kontor i City Hall.

Det börjar bli personligt. Inte bara tillhör Bloomberg de gynnade amerikaner protesten riktat sig mot. Matt Sledge på bloggen Huffington Post skriver i en kommentar att upptakten till höstens protester kom redan i juni då aktivister från ”New Yorkers against budget cuts” ockuperade trappan till City Hall i protest mot Bloombergs förslag att stänga 4000 skolor.

Aktionen – i sovsäckar så klart – döptes till ”Bloombergville” och avslutades först när de flesta nedskärningar stoppades.

Återstår att se om Occupy Wall street håller ut lika länge.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!