ÅSIKT

Helrätt med helylle

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
1 av 2 | Foto: Hett med hemstickat.
KULTUR

tidskrift Tidningen Hemslöjden har gjort om sig och heter numera Hemslöjd kort och gott. Den unga klädskaparen Elin Ivre pryder första numrets framsida i en Vingåkersdräkt i helsvart. Dagssländemodet är hon inte road av: ”Min dräkt ska hålla i minst hundra år”.

Men någon ny slöjd är det inte fråga om, utan den gamla hållbara som blivit het: helylle, hantverk, kulturarv och småskalighet. Man kan läsa om vadmalsstampning, nålbindning, finullsfår och ryafår, krokning och tovning. Och om en serie exlusiva Lovikka-converse med tofsar som Sneakersandstuff sålde slut på två dagar.

Tiden verkar mogen för nålbindning. Vantar i finull med törnrosor och violer. Allt helylligt hemstickat, handbroderat, hemvävt och växtfärgat öppnar en helt ny, varm och mjuk och avgrundsdjup habegärsavdelning. Jag vill genast ha yllelakan, näverjacka, tovad näbbhatt och minst en lenpolerad jättevril.

”Det finns ett sinnessjukt trädrotstroll inneboende i all hemslöjd. Precis som i det på ytan lugna mäniskolivet”, skriver den framsynta Hemslöjdskrönikören Aase Berg som redan bor i en by i Hälsingland med familj, hundar och hönor.

Pia Bergström