En värld av maffia

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ragnar Strömberg om gränslösa brott i en global ekonomi

1 av 3
Mördande entreprenörer Bilder från en övervakningskamera visar hur en 53-årig man skjuts till döds på maffiamanér utanför en bar i Neapel 2009. Den misstänkta mördaren greps ett halvår senare av italiensk polis.

”Utan entreprenörsandan hade Sverige fortfarande varit ett fett jävla Nordkorea.”

Detta hörde jag en ung man med pupiller stora som blanksvarta eurocent leverera vid bardisken på kvarterskrogen en larmig lördagkväll i vargavintras.

Låt den tidstypiska sentensen ligga kvar på textremsan när vi klipper till en stekhet eftermiddag i juli 2008.

Vi ser två män på motorcyklar köra in i San Vittore Olona, en lombardisk småstad halvvägs mellan Milano och Varese, insvept i högsommarens flimrande stillhet, susa nedför huvudgatan och stanna framför en liten bar, där de går in och ställer sig vid bardisken. Vid bordet närmast entrén sitter Carmelo Novella, 58 år, en förmögen och respekterad entreprenör, med några vänner. Kanske kretsar deras samtal kring de 5 miljoner euro av Novellas tillgångar som DNA, antimaffiakommissionen, nyligen konfiskerat.
 

Skälet till den drastiska åtgärden är att kalabresaren Novella i egenskap av boss för sin ’ndrina, som klanerna i ’ndrangheta, den kalabresiska maffian kallas, har tagit kontrollen över byggbranschen, avfallshanteringen och bostadsmarknaden här i Lega Nords vagga och högborg.

När Novella reser sig upp för att beställa, vänder sig de båda främlingarna vid bardisken om och ser honom rakt i ögonen.

De är inte maskerade, så Novella hinner förmodligen både känna igen sina mördare och förstå varför, innan de skjuter honom i ansiktet och bröstet och sen lugnt går ut, sätter sig på sina motorcyklar och brakar iväg.

Bland de över tre hundra ’ndrangheta-medlemmar som grips i en gigantisk operation två år senare finns den ene av hans banemän och beställaren av mordet.

Enligt utredarna var motivet att Novella ville sköta affärerna utan inblandning från de andra bossarna.

Hur dödliga sådana ambitioner är visar sig på snart sagt varje sida i den faktaspäckade Maffia på export av förre ordföranden för antimaffiakommissionen, Francesco Forgione, där de tre stora italienska maffiornas globala utbredning skildras med tålmodig detaljrikedom.

Det ska genast sägas att det tålamod Forgione, denne oböjlige, obeveklige utredare av hemliga förbindelser med politiska och legala ekonomiska maktkonstellationer, knarktrafikrutter och finmaskiga system av penningtvätt själv besitter, också avkrävs den svenske läsaren, något som underlättas av Tomas Lappalainens kunniga och ledigt skrivna förord.
 

Men tålamod lönar sig, för även om de hundratals aktörer vars berättelser utgår från byar och städer i Sicilien, Kampanien och Kalabrien, och sedan förgrenar sig över världen, torde vara helt obekanta för de flesta, är den minsta gemensamma nämnaren igenkännbar i vår egen dagliga overkliga verklighet.

Det handlar om just det där honnörsordet, ”entreprenörsandan”, som trängt undan den otidsenliga ”solidariteten”.

Vad Forgione för i bevis är att maktskiftet inte är en ofrånkomlig, lagbunden utveckling utan resultatet av en metodisk krigföring på alla nivåer.

Med en sammanlagd omsättning på nivå med EU-aspiranten Rumäniens BNP, har camorran, Cosa Nostra och ’ndranghetan, kunnat investera enorma profiter från knark, dumpning av giftigt avfall, trafficking och vapenhandel i den sköna nya världsordningens gränslösa ekonomier, från Australien till Tyskland, från USA och Kanada till Sydamerika och Afrika.
 

Som Forgione illustrerar med sina ”geokriminella” kartor utgör de italienska maffiorna tillsammans med de syd- och centralamerikanska kartellerna en politisk maktkonstellation som gör att en australiensisk minister först blockerar en utlämning av en eftersökt mafioso och i samma veva ger honom medborgarskap, för att sedan bli sitt lands ambassadör i Italien.

Och där har den lagstiftande församlingen reducerats till ett skrädderi för måttbeställda lagar åt ett statsöverhuvud som nu när det handlar om hans egna skumraskaffärer går till vildsint angrepp mot såväl det allmänna skolsystemet som rättsväsendet. Genom sin majoritet i parlamentet har Berlusconi genomdrivit förkortade preskriptionstider för bland annat bokförings- och skattebrott, låtit underhuggare driva en kampanj för att rensa ut de ”Röda Brigaderna” till åklagare som förblindade av ideologiskt hat mot hans person har mage att tvivla på hans ord, att han inte betalat ut miljoner till en prostituerad för hennes tystnad, utan för att hon ska slippa sälja sin kropp.

Så ser entreprenörsandans mest extrema politiska inkarnation ut, men Maffia på export gör det fullständigt klart att där fattigdom är en skam, är rikedomen skamlös, så också hos oss.

Ragnar Strömberg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.