ÅSIKT

Stamfolket jagas som terrorister

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

INPASSET indien

Arundhati Roy, indisk författare.

Har Indiens stamfolk blivit maoister? I en artikel i Outlook India – ”Jag gick med kamraterna” – beskriver den indiska författaren Arundhati Roy hur hon färdades med stamfolksgerillan i de indiska skogarna.

Många av Indiens stamfolk är hårt trängda av stora internationella företag som vill bryta malm, avverka skog och bygga dammar på deras områden.

Där skogarna, stamfolken och gerillan finns där finns också stora naturrikedomar, påpekar Arundhati Roy. Det handlar om de sista, oexploaterade delarna av Indien, till exempel de bauxitrika Nyamgiribergen i Orissa. En paradisisk plats, där storföretaget Vedanta vill lägga ett aluminiumsmältverk. Stamfolket som lever där, dongria kondherna, har protesterat, liksom kända personligheter som Michael Palin, Bianca Jagger och Joanna Lumley.

Det verkar nu som om delar av stamfolken i sitt motstånd har slagit sig ihop med maoisterna, eller naxaliterna som de också kallas. Möjligen är det inte många andra än maoisterna som på något praktiskt sätt försvarar stamfolken mot inträngande stora företag.

När vi besökte Bastar-området i centrala Indien för ett antal år sedan var vi övervakade av säkerhetspolisen just på grund av att det fanns naxaliter i området. Nu ser det ut som om antalet har vuxit – och den indiska regeringen har utsett gerillan till ett av de allvarligaste säkerhetshoten.

En motoffensiv som kallas Operation Green Hunt har startats.

Myndigheterna har utrustat och beväpnat medborgargarden av civila för att bekämpa gerillan, vilket lett till svåra övergrepp, mord och våldtäkter, mot stamfolken.

Människorättsaktivister, som Arundhati Roy, protesterar mot de här metoderna, även om de inte är okritiska mot maoisterna.

Indiens regering behandlar situationen som ett terroristhot. Arméföreträdare har gjort uttalanden som tolkats som att flygbombningar kan bli aktuella.

Under vandringen med gerillan får Arundhati Roy frågan: Vet du vad du ska göra om vi blir beskjutna? Skämtsamt svarar hon: Då inleder jag omedelbart en hungerstrejk.

I massmedia har hon fått kritik som menar att hon driver med Mahatma Gandhi. Men hon förklarar att för att kunna arbeta med demonstrationer och hungerstrejker måste det finnas en publik och det finns det inte ute i skogarna. Där fungerar inte den delen av Gandhis metoder.

Ola Persson

frilansjournalist

Henrik Persson

kulturvetare