Skruva ner!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hörselskadades Riksförbunds (HRF) senaste rapport Kakofonien visar att varannan anställd i Sverige har problem med usel ljudmiljö på jobbet. Nästan överallt drabbas vi av ljud som skaver, stör koncentration och försämrar minnet. Hälsorisken är uppenbar. Särskilt alarmerade är ökningen av ljudstress med följder som kronisk migrän och sömnrubbningar.

Det är helt tydligt att störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga inte minst inom kvinnodominerade arbetsplatser, som förskola och skola. Till exempel anser två av tre medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund att den usla ljudmiljön nu nått sin kulmen. Därför är det inte en sekund för tidigt att HRF nu rullar igång kampanjen Befria samtalet.

Vi älskar, sover, utvecklas och dör i buller. Som ett grått damm från himlen sätter det sig i hörselgångarna och flyter ut i örats innanhav. Ändå har miljöproblem i luft och vatten högre status och får därmed större uppmärksamhet.

Egentligen är diagnosen ganska enkel: Det kan bullra en tid på acceptabla nivåer, men plötsligt är det för sent. Några ljudkänsliga hårceller kröks, och då är skadan skedd. Och höjer en så höjer alla andra volymen. Myten säger att publiken kräver hög volym och att den som skruvar ner är en ljudpolis.

Allt mänskligt har med samtal att göra. På en existentiell nivå kan det formuleras så här: Jag samtalar, alltså finns jag. Den som skruvar ner volymen på sådant sätt att även en miljöminister kan uppfatta problemets omfattning är en hjälte!

Mikael Strömberg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.