ÅSIKT

Nej, kriget har inte tagit slut

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Bomberna över Afghanistan kommer att falla igen, spådde den amerikanska professorn Marc Herold från New Hampshire University när han talade i Stockholm.

Tre dagar senare hade han fått rätt: Mulla Omar hör av sig, talibanerna är på gång igen – och bomberna faller.

90 procent av dem som dödats hittills, när ”talibanbefästningar” bombats, är i själva verket urfattiga bybor, visar Herold, som har en omfattande databas om bombningarna.

Målet är de folkrikaste områdena. Bomberna krossar lerhyddorna. Därför blir de afghanska barnliken också egendomligt gråa och leriga. Herold räknar med att 40 000 människor dött direkt eller indirekt till följd av bombningarna av moskéer, affärer, hälsokliniker, byskolor och oljebilar.

De höga dödssiffrorna är ett resultat av, bland annat, att nästan all elkraftproduktion i Afghanistan bombades av de allierade i oktober 2001. Utan el och vatten var de få sjukhusen inte i stånd att ge de sårade behandling under krigets första månader.

– Bombningar som dessa föder vrede, hat och motstånd, sa Herold. Och nya talibanaktiviteter.

Herold påstår att det med säkerhet har funnits minst 719 ton utarmat uran i de amerikanska bomber som fällts över Afghanistan (11 ton över Kosovo, 315 ton över Irak).

Jag frågar f d afghanska ministern Sima Samar, numera ordförande för människorättskommissionen i Afghanistan, om de radioaktiva nivåerna efter bomberna. Hon svarar att den amerikanska militärmakten inte tillåtit någon afghan att mäta denna nivå.

Maj Wechselmann