ÅSIKT

Ett stapplande lejon

Ny bok om Zlatan berättar inget nytt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
Zlatan på fotbollsgalan i måndags.

avJack Hildén

KULTUR

”Varumärket måste vidareutvecklas”, var hela Jesper Högströms utgångspunkt när han recenserade den nya boken om Zlatan (DN 8/11). Den har den Zlatan-klingande titeln Jag är fotboll, som för tankarna till de trubbiga replikerna i Vitamin Well-reklamen: ”I am not like you. Because I am not you.”

Zlatan får faktiskt skylla sig själv – vad han än tar sig för framöver kommer det mötas med rättfärdig cynism. Oavsett om det är reklam för spelbolag eller volontärarbete för Greenpeace.

Någonstans kring VM i somras passerades anständighetens gräns. Till och med för mig, som älskar historien om Zlatan lite för mycket för att vara kritisk. 

Det här är inte boken som säger något nytt om landets bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Utom kanske att han stoppade Genaro Gattuso i en soptunna när de spelade i Milan.

Och, faktiskt, hans berättelse om knäskadan i Manchester United som var på väg att avsluta karriären för tidigt (nåja). Utåt sett var Zlatan lika stoisk som vanligt. Han valde själv hur och när han skulle lägga av. Men när knät slits sönder spelar det ingen roll vilka coola lejonliknelser man uppfinner åt sig själv. Lejonet var utmärglat och stapplande på savannen. 

Foto: Instagram
Via sociala medier berättade Zlatan om sin värsta skada i karriären.

Jag är fotboll är en coffee table bok med mycket bilder och beundrande intervjuer. Det finns även en lång faktasektion som kallas ”Ztatistik”.

Där kan man lära sig exempelvis hur många mål han gjorde med höger- respektive vänsterfot under tiden i Juventus. 

ARTIKELN HANDLAR OM