SVT: Vi ska visa Ukrainafilmen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Men vi väljer att hålla huvudet kallt

Ingemar Persson och Axel Arnö på SVT:s dokumentärredaktion.
Ingemar Persson och Axel Arnö på SVT:s dokumentärredaktion.

REPLIK Under rubriken ”Ukrainas ambassadör stoppar dokumentär I SVT” påstår Martin Aagård att ett brev från den ukrainska ambassadören till SVT:s VD Hanna Stjärne ledde till att SVT stoppade visningen av filmen Ukraina – revolutionens mörka sida.

Det låter ju pikant, men det är som mycket annat i denna soppa helt fel. Kan man få be om lite sans och vett från svenska journalister?

Precis som Martin Aagård skriver är dokumentären i fråga en spännande och välgjord genomgång av ultrahögerns inblandning i den ukrainska revolutionen och dess inflytande idag. Reportern Paul Moreira är en veteran bland Frankrikes undersökande journalister och har ofta vunnit priser för sina filmer från världens konflikter.

SVT har köpt in dokumentären med avsikt att visa den.

Samtidigt som vi förberedde den svenska versionen började det komma protester och ”varningar” mot filmen. SvDs ledarskribent Stefan Olsson, tankesmedjan Fri Världs Mats Johansson och Kulturnytts Fredrik Wadström har alla i mer eller mindre hätska ordalag dömt ut både filmen och SVT:s beslut att köpa in den.  Och för två veckor sedan kom mycket riktigt ett brev från ambassadören med en vädjan till SVT:s VD att nogsamt fundera på om det inte vore bra att avstå från att visa Paul Moreiras film. (Av någon anledning väljer Aftonbladet att utelämna SVT:s svar där vi vänligt men bestämt avvisar ambassadören.)

Vad tror Aftonbladet att SVT gör i det läget? Stoppar undan filmen och ber alla parter om ursäkt?

Självklart inte. Men till skillnad från de ovan nämnda väljer vi att hålla huvudet kallt. Ligger det något i vad kritikerna säger? Finns det oklarheter som behöver redas ut? Är det som berättas sant? Relevant?

De som kan något om programbedömning förstår att det finns kriterier som måste uppfyllas för att ett program ska kunna visas i SVT. De filmer vi köper och producerar ska hålla hög kvalitet i varje detalj. De ska ge nya insikter, skapa sammanhang och begripliggöra den värld vi lever i. De får gärna vara kontroversiella, men aldrig missvisande.

För att säkerställa kvaliteten har vi ofta en dialog med filmskaparen inför den svenska visningen. Så även den här gången. En helt odramatisk och fullständigt normal process. Tillsammans med Paul Moreira förbereder vi nu den svenska versionen. Eftersom det arbetet inte är avslutat valde vi i onsdags att skjuta upp visningen. När vi är klara kommer filmen att visas – under förutsättning att den uppfyller SVT:s kriterier.

Ganska enkelt!

Axel Arnö

Projektledare

SVT Dokument Utifrån

Ingemar Persson

Programchef

SVT Dokumentär

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN