ÅSIKT

Filmturister på skattjakt

Sandra Wejbro irrar på Sicilien och Fårö

avSandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET
Fårö.

Det gick bara två bussar om dagen upp och ned för snirkliga sicilianska bergsvägar. På chartersemester med familjen drog jag som tonåring med pappa och lillasyster på jakt efter inspelningsplatser i Gudfadern, den filmserie jag just då var besatt av.

Helt ärligt irrade vi mest runt Forza d’Agro och Savoca, där Michael Corleone gifte sig med Appolonia. Obskyr filmturism var definitivt svårare före mobiltelefon och fri roaming.

Numera krävs inte mycket mer än hängivenhet för att hitta till gamla Stasi-fängelset Hohenschönhausen i Berlin (De andras liv), de judiska kvarteren i Krakow (Schindler’s list) eller fascisternas idealstadsdel EUR i Rom där Monica Vitti mötte Alain Delon i Antonionis L’eclisse.


För Ingmar Bergman-turisten är det svårt att komma förbi Fårö. Nyligen cyklade jag runt där en hel helg på jakt efter Persona-stränder och Skammen-raukar. Bergmancenter delar ut kartor som nästan gör filmturismen för enkel. Drömmen om att få befinna sig nära de magiska, cinematiska ögonblicken kombineras nämligen med tjusningen i att lyckas navigera en klurig filmisk skattjakt.


Till ön Borgen i Stockholms skärgård där Harriet Andersson och Lars Ekborg plaskade runt 1952 går det ingen reguljär färjetrafik. Lagom krångligt projekt för den envise filmturisten.

ARTIKELN HANDLAR OM