Ullman buktalare för kapitalet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Daniel Suhonen.
Daniel Suhonen.

SVAR DIREKT Harald Ullman, mest känd för TV4-spioneriet på 1990-talet och restaurangföretagarnas bästa vän mot städpersonalen på Berns, var kanske en gång i tiden socialdemokrat på något sätt som anknyter till någon del av partiets program eller kända idériktningar. I dag är han en fixare, som hämtad ur någon HBO-serie. Klasskänslan är visserligen fortfarande riktad neråt, men når numera bara till plånboken. Han arbetar för den som betalar.

Att jag ifrågasätter M-strategin att sätta en vårdkapitalist med privatekonomiska intressen i konkurrerande bolag som ordförande för Karolinska sjukhuset är enligt Ullman ”gammelkommunistiskt”. Ett epitet som i så fall numera omfattar både Per T Ohlsson, Expressens ledarsida, Miljöpartiet, Stefan Löfven och hela LO.

Jag har inget emot privat företagsamhet men jag vill ha sfärer som inte är butik. Verksamheter som vård, skola och omsorg som betalas över skattsedeln passar sig inte för privat vinstdrift – rapporterna om detta kommer varje dag. Problemet är i dag att marknadsanhängarna – som Harald Ullman och M – inte ser dessa gränser och därmed blir lika doktrinära som 70-talsvänstern en gång var.

De har också en väldigt odemokratisk tendens – att försöka gömma undan sin politik. Till sin hjälp har de dessvärre en kader (förlåt, det är också ett gammalt ord, men tyvärr alltför lämpligt) köpta ombud med S-partinålar. Dessa politiska dubbelgångare där Harald Ullman tillhör gärdsgårdsseriens lägre divisioner är för mig ett av de största problemen för S: att partiet delvis består av buktalare för kapitalet.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.