ÅSIKT

... och så ska Kuba knäckas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

MARIA SANDBLAD om en färdplan det talats tyst om

Efter 40 år av ekonomisk och politisk krigföring trappar USA nu upp kampen mot Kuba.

Det irriterande sociala och politiska

föredömet för andra länder ska knäckas.

Och exil-kubanernas röster i presidentvalet vinnas.

Den 6 maj presenterade de statliga Kommissionen för stöd till ett fritt Kuba en 500-sidig rapport som i fjorton punkter redogör för hur USA ska bli kvitt den kubanska regimen. Det är en "färdplan" som det talats alldeles för tyst om.

Anslagen till de redan USA- och EU-finansierade "prodemokratiska" grupperna på Kuba ökas med hela 250 miljoner kronor. 40 miljoner satsas på internationella mediekampanjer och internationella konferenser om påstådda kubanska brott mot mänsklig rättigheter, biologisk krigföring och terrorism. En särskild kommission inrättas med uppgift att "neutralisera" både kubanska företags utrikeshandel och utländska företags investeringar och handel med Kuba. Alla företag som handlar med Kuba hotas med åtal i USA.

Bland de övriga åtgärderna i "färdplanen" märks ökad press på andra länders regeringar för att medverka till ett systemskifte på

Kuba, samt en upptrappad kampanj - också i andra länder - för att minska turismen till Kuba.

Utöver de 300 miljoner man redan ger, anslås 150 miljoner till propagandasändningarna mot Kuba, som från och med nu ska ske från ett specialutrustat militärflygplan.

USA stoppar också allt kulturellt och vetenskapligt utbyte mellan Kuba och USA. Man förbjuder till och med amerikanska media att publicera kubanska vetenskapliga rapporter.

I strid med den amerikanska konstitutionen har man dessutom så gott som strypt Kuba-amerikaners möjligheter att resa till sitt forna hemland och att skicka pengar till sina släktingar. Och eftersom USA i det närmaste upphört att ge visum till kubaner som vill besöka släkt i USA eller utvandra legalt, men samtidigt ger automatiskt uppehållstillstånd till de kubaner som överlever en illegal flykt, manar Vita Huset fram fler rangliga flottfärder till Miami.

För att se till att dessa och alla övriga åtgärdspunkter genomförs inrättas en särskild "Samordnare för systemskifte på Kuba" på amerikanska UD. Samme koordinator som också ska leda den "ekonomiska uppbyggnaden" av Kuba efter att en USA-vänlig regim installerats.

Det påminner om tillvägagångssättet i Irak.

"Vi kan vara helt säkra på att kontrakten för Bechtel och Haliburton redan är förberedda" kommenterade Wayne S Smith, som är före detta chef för USA:s intressekontor i Havanna.

I USA har "färdplanen" kritiserats i kraftfulla ordalag av den stora grupp kongressledamöter från båda partierna, som länge arbetar för att häva förbudet att sälja livsmedel och medicin till Kuba och för ett omedelbart normaliserande av resandet mellan länderna. Ett 30-tal kända kulturutövare, politiker och företrädare för näringslivet, bland dem filmregissörerna Oliver Stone och Francis Ford Coppola, före detta CIA-chefen och försvarsministern John Schlesinger och A.W. Clausen, tidigare chef för Världsbanken, har skickat ett öppet brev till president Bush.

Men från Sverige och EU - inte ett ord. Varken bland politiker eller på ledarsidor. Det är precis vad USA:s strategi går ut på: att se till att Kuba antingen tigs eller förtalas bort från dagordningen

Som Noam Chomsky konstaterar i La Jornada:

"Det gäller att hitta en regering som inte kan räkna med att EU eller andra mäktiga internationella aktörer ställer upp till dess försvar, som inte på ett effektivt sätt kan nå ut med eget försvar och som Bush-regimen därför kan sparka i ansiktet utan att riskera något".

Maria Sandblad