Kultur

Guillou: Var Flumskolans hån roligt, Aftonbladet?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jan Guillou slår tillbaka mot podcasten Flumskolan.
Jan Guillou slår tillbaka mot podcasten Flumskolan.

KULTUR

POD-DEBATT När Aftonbladets kultursida rekommenderar podföreställningen Flumskolan där fyra ungdomar och Tiina Rosenberg skall avhandla ”en bok om Jan Guillou, av Jan Guillou där Jan Guillou svarar på frågor Jan Guillou tror folk har om Jan Guillou” blir jag naturligtvis nyfiken. Då någon sådan bok inte existerar bland hittills 46 utgivna.

Nu har jag lyssnat på föreställningen som tycktes vara en variant av underhållningsformatet ”Roast" där en panel öser hån och förtal över utvalt offer under någon timmes tid. Meningen är att det skall vara kul. Åtminstone en av paneldeltagarna skrattade så mycket åt sina egna giftigheter att det lät som om hon höll på att kvävas.

Skillnaden mot originalet Roast var att offret den här gången inte fick utrymme att svara. Och jag tvivlar starkt på att dessa mindre bemärkta kolleger skulle haft lika roligt om jag varit där och den möjligheten stått mig till buds.

Skämten om hur korkad, självupptagen, politiskt okunnig och usel författare jag är kan jag förstås inte bemöta i efterhand. Men jag vill korrigera några småsaker.

Nej, det handlar inte om en ”bok som Norstedts ska tjäna pengar på” (som om det vore fel), utan om en gratis skrift till skolbarn, tryckt i ungefär 5 000 exemplar. Flumskolan hade tydligen hittat en version från 90-talet. Gratisskriften är ett försök att åtminstone svara något till alla skolbarn (inte ”folk”) som vill ha hjälp med en uppsats eller hemuppgift. Språk, ironier och skämt är därför anpassade till skolbarn, även om sådant mestadels gick över Flumskolans huvuden.

Nej, under min tid i solidaritetsarbetet för Palestina reste jag inte till Mellanöstern främst för att jag ville bli penetrerad i ändtarmen (eller tjocktarmen, vilket till och med den flabbande publiken tyckte var att gå väl långt), av israelisk polis eller militär. Vi hade helt andra mål i Palestinarörelsen.

Nej, jag och Leif G W har inte haft något homosexuellt förhållande, lika lite som jag skulle vara oförmögen att läsa min egen mejl. Och några småsaker till. Om denna show genomfördes i samarbete med Expressens kultursida hade det varit mindre överraskande. Men Aftonbladet?

Jag har därför en liten enkel fråga till kulturredaktionen. Tycker ni att det var en intelligent, träffande och rolig föreställning ni rekommenderade?

Jan Guillou

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Flumskolan (Podcast)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flumskolan (Podcast)