Laglig terror på havet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Regeringen borde markera mot rättslöshetens Israel

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman har enligt uppgifter varit fängslad i Israel sedan i söndags.
Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman har enligt uppgifter varit fängslad i Israel sedan i söndags.
Journalisten Zvi Barel.

"Legal terror" är det uttryck som den ansedda israeliska journalisten Zvi Barel använder när han i tidningen Haaretz beskriver de godtyckliga administrativa häktningar som den israeliska militären anser sig ha rätt till. "Frihetsberövanden utan rättegång? – Hela Gaza lider under det" har tidningen satt som rubrik på hans artikel.

Havens frihet har länge varit en grundregel i det mellanfolkliga umgänget. Att borda fredliga skepp på internationellt vatten kallas i normalt språkbruk för piratverksamhet. När obeväpnade människorättsaktivister hindras från att nå fram med humanitär hjälp till en i praktiken fängslad befolkning borde hela den så kallade civiliserade världen protestera.

De alltmer marginaliserade liberala humanisterna i Israel delar omvärldens upprördhet. De borde få stöd av Sveriges regering genom en kraftfull markering mot den rättslöshet som nu drabbat Kajsa Ekis Ekman och hennes kollegor på Frihetsflottiljen. "Legal terror" är kanske en bra beskrivning på den förödmjukande behandling som de uppenbarligen utsatts för. Pirater som förhörsledare är knappast vad man väntar sig av en demokratisk stat i vår tid.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.