Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Peter Englund ny sekreterare

Horace Engdahl slutar som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Han ersätts av historikern Peter Englund.

Beslutet meddelades i dag när akademien avslutade sitt arbetsår.

Vid den offentliga sammankomsten tillkännagavs samtidigt att kollegan Peter Englund efterträder som ständig sekreterare, skriver Svenska Dagbladet.

Hånades

Horace Engdahl bestämde sig redan för ett halvår sedan att lämna uppdraget. Enligt Aftonbladets biträdande kulturchef var beskedet oväntat:

- Det var oväntat men förefaller ganska begripligt, om man ser till de skäl han angett. Han har suttit där i tio år, det är lång tid.

Horace Engdahl flyttar nu till Berlin där hustrun Ebba Witt-Brattström har en gästprofessur i litteratur.

Det var för drygt elva år sedan som han valdes in på stol nummer 17 i Svenska Akademien. Snart 60-årige Horace Engdahl anklagades då för att vara postmodernist och hans karaktär hånades. Den 1 juni 1999 blev han ständig sekreterare.

Åsa Linderborg tror att valet av Peter Englund som efterträdare är bra. Hon känner honom privat efter att de två arbetat tillsammans på den historiska institutionen på Uppsala universitet.

- Peter Englund är ambitiös, seriös och väldigt trivsam. Han är inget dåligt val, han är väldigt lättsam.

Yngsta medlemmen

51-årige Peter Englund valdes in i Svenska Akademien för snart sju år sedan. Han är den yngsta medlemmen. Englund är professor i historiskt- och socialt berättande vid Dramatiska institutet i Stockholm. Det litterära genombrottet kom med boken Poltava som kom ut 1988.

- Det är svårt att veta exakt vad den ständige sekreteraren har för betydelse för Svenska Akademien, men helt klart är att han har ett inflytande som de andra omöjligt har. Han ska kunna organisera och hålla ihop akademien rent socialt, säger Åsa Linderborg.

Horace Engdahl slutar som ständig sekreterare den 1 juni 2009.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.