ÅSIKT

Nato till attack – mot naturen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

33 procent av Sveriges yta blir lekplats för militärjättens övningar i maj

Foto: Flygfältet i Vidsel. Foto: TT

TIDSKRIFT Vidsel Test Range är Europas största landområde för militära tester. 3 300 kvadratkilometer bjuder Försvarets materielverk (FMV) ut till hugade spekulanter. Det är en yta större än Blekinge och dessutom, för att citera FMV:s reklam: ”100 % unpopulated area”.

Fast helt avfolkat var det ju inte från början. Det är gammalt sameland som numera har tillfälliga gäster från hela världen. Hit kommer militärer från flera länder för att kolla hur nya missiler och drönare fungerar. Raytheon, tillverkare av de beryktade Tomahawkmissilerna, var här för en test och en av dess chefer berättar efteråt i en skrytartikel att deras ”luftdominansvapen” visade sig vara ”ett bra alternativ för USA och dess allierade över hela världen”.

I det senaste numret av tidskriften Filter kan man läsa ett ingående reportage av frilansjournalisterna Tigran Feiler och Klas Lundström om Vidsel. De berättar om planer på utvidgade testområden, om samverkan mellan Boeing och Saab och om den mysiga stämningen på Hotell Storforsen där amerikanska officerare erbjuds cowboydrinkar med sting.

Och så kan vi läsa om oron i bygden för den stora Nato-ledda övningen ACE 2015 över den norra tredjedelen av Sveriges yta i slutet på maj. Frilansfotografen och aktivisten Tor Lundberg Tuorda är uppgiven: ”Fåglarna häckar, fjällräven får ungar, älgarna och renarna kalvar. Naturens barnkammare, den känsligaste tiden på året, då jävlar ska det tränas med hundra plan i luften samtidigt”.

Fast vem bryr sig om naturen när Nato bjuder upp till dans?

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato