Utbildning åt alla – en frihetsreform

avÅsa Linderborg

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Motståndare till gymnasieförslaget vill cementera klassamhället

Avgående skolministern Jan Björklund.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om att göra gymnasiet obligatoriskt för alla. Samtliga gymnasieprogram ska dessutom ge behörighet för högskolestudier.

Det här är alla högerpartier inklusive Sverigedemokraterna emot.

Jan Björklund, avgående utbildningsminister men ännu ej avgående ordförande för Folkpartiet, säger att beslutet är katastrofalt: Alla vill inte bli akademiker och Sverige skulle heller inte fungera om alla blir akademiker.

I Björklunds skola har femtonåringar tvingats bestämma huruvida de nån gång i livet vill studera på högskola. Den som väljer ett yrkesprogram på gymnasiet, väljer bort möjligheten till en högre utbildning senare. När man är mer motiverad eller när kroppen är så sliten att man måste utbilda sig till nåt annat.

Det här är bara ett exempel på hur alliansen medvetet cementerat klassamhället.

Utbildning åt alla är en frihetsreform för den enskilda individen men också en förutsättning för välfärdsamhällets utveckling. Nästan alla jobb kräver mer utbildning i dag än för trettio år sen, även en arbetare behöver kunna engelska och en massa annat för att lösa sina uppgifter.

Att gå emot det här reformförslaget är att leva efter principen att skomakaren ska bli vid sin läst. Vissa ska få utbilda sig men inte andra. Vem som får göra vad, bestäms av vilken klass man är född i.

Publicerad: