Kultur

Hans år höll högre fart än alla andras

Julkalender: Martin Söderström fascineras av Tesla-grundaren

Av: 

Martin Söderström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Elon Musk.
Elon Musk.

KULTUR

LUCKA 9. Det finns bra år. Det finns dåliga år. Och så finns det år som är lite all over the place. Elon Musk hade ett av de senare.

För oss som fascineras av Tesla-grundaren, techbiljardären och toktomten Elon Musk blev året som snart är slut en sjujäkla åktur.

Det är svårt att veta var man ska börja. Men vi börjar med en tweet från den 7 augusti.

”Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.”

Att en vd för ett börsnoterat företag, plötsligt och från ingenstans, släpper potentiellt kursskadande och tillika olaglig information via Twitter är… ovanligt. Börsen gick bananas. Amerikanska finansinspektionen gick bananas. Näringslivspressen gick bananas. Fansen jublade. De gör oftast det.

Det räcker med att Musk nyser för att beundrarna ska göra vågen. Att tweeten dessutom innehöll en illa dold drogreferens (”420” är en känd stoner-term för att röka cannabis) fick beundrarna att älska honom ännu mer.

Annars då? Jovars. Det lunkade på. Tesla hade leveransproblem. Musks bolag SpaceX började bygga en raket för att flyga till Mars. Och på Instagram berättade artisten Azealia Banks att hon hölls instängd i Elons Malibu-villa av Musk och dennes flickvän Grimes. Kort därefter rökte Musk braj live i podcasten The Joe Rogan Experience. Tesla-aktien föll 9 procent.

Musk ryckte på axlarna och lät sitt andra bolag The boring company börja bygga eldkastare i stället. De heter för övrigt Not a flamethrower.

Men skrattar bäst som skrattar sist. Bilarna började till sist rulla ut och Tesla gick med vinst för första kvartalet på länge. God jul, med andra ord. 

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jul 2018: Julfirande genom tiderna

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Julkalendern: Årets tomte

Elon Musk

Tesla

Jul