ÅSIKT

Välkommen hem!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Marita Ulvskog:

Foto: Kulturminister Marita Ulvskog skriver om Mehmed Uzun och dagen då han friades av turkisk domstol.

Dom lyssnade

tålmodigt, säger Mehmed Uzun när jag kl 10.23 i går förmiddag, per telefon från Istanbul, får hans egen berättelse om rättegången som slutat med att han är en fri man.

Själv har han väntat länge på att få försvara sig. Han har bestämt sig för att personligen infinna sig inför rätten. Inte för att han är modig utan för att han tvingas vara modig. Han har haft svårt att skriva. Han har känt oro. Han har rest från Sundbyberg till Istanbul utan att veta vad som väntar. Hans tålamod har varit stort. Nu är han lättad, kanske lycklig: "Jag tror att det här är ett historiskt beslut. Det handlar om det fria ordet. Och om att det kurdiska språket kan få vara en källa som berikar - inget som hotar, inget riskfyllt. Det är ett beslut värdigt Turkiet."

Många har följt Mehmed Uzun - på håll eller på plats i Istanbul. Författare och kulturpersonligheter från hela världen har stöttat honom. Hur stor roll det spelat för utgången får vi kanske aldrig veta.

Från regeringens sida

har vi dock varit fullständigt glasklara: Systemet måste ändras. Det är oacceptabelt med en rättsordning som inte respekterar yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Den beslutsamheten kommer att prägla vårt fortsatta agerande. För Mehmeds fall är bara ett av flera. Döms du så kommer jag ner, var det sista jag sa innan vi skildes dagen före avresedagen.

Nu sitter jag vid köksbordet i Solna med telefonen mot örat. Jag hör Mehmeds röst, jag hör surret av jublet i bakgrunden. Vad säger man till en man från Sundbyberg som just försvarat rätten att tänka och skriva och läsa fritt?

Välkommen hem!

Marita Ulvskog