” Jag önskar att vi varit tydligare om bokrecensionerna”

Go’kvälls programchef svarar på kritiken efter att Ingalill Mosander fått sluta

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Matilda Sandberg
Bengt Strömbro, programchef för Go’kväll.

Vi har pausat lästipsen i Go’kväll för en tid. Inte för att vara ”coola” eller för att tv-serietips ersätter bokrecensioner. Lästipsen är en del av Go’kvälls DNA och kommer så fortsätta vara. Men vi ser över formerna.

Idiotiskt! Inget är ju trasigt? Det är ett relevant perspektiv. Go’kväll har genom Ingalill Mosander med flera haft stor betydelse för läslusten i landet. Den uppgiften tänker dock Go’kväll fortsätta fylla.

Det må låta snömos när jag säger att ”vi ser över formerna för vårt läslustbejakande innehåll”, men i botten handlar det om ansvaret vi känner för att långsiktigt vidmakthålla läslustens roll i Go’kväll. Rätt eller fel, vi har upplevt oss behöva skapa ett andrum för utvecklingen av lästipsen.

Med Go’kväll och en redaktion som under större delen av året är i sändning är vår erfarenhet att det ibland behövs en parallell paus för eftertanke. Sorgligt nog har det tolkats som tecken på att vi inte längre värnar den kvalificerade litteraturbevakningen eller folkbildningen.


Jag tror att många är med på att program då och då behöver utvecklas. Go’kväll är inget undantag. Den som följt oss genom åren vet också att vi ibland förnyar. Jag tror att det är en anledning till att Go’kväll fortsatt har en stark publikrelation. Ämnesområden består men uttrycks annorlunda jämfört med när vi startade 1997. Så lästipsen kommer tillbaka. Möjligen i ny skepnad. Döm oss gärna då.

Även om vi strävar efter varsam förnyelse vet vi att förändringar vi gör kan skava och vårt beslut att pausa och utveckla lästipsen skaver rejält. Det är lätt att vara efterklok. Jag önskar att vi varit tydligare med avsikten att fortsätta med bokrecensioner. Det är dessutom genuint ledsamt att relationen med vår kollega Ingalill skadats. Vi i likhet med publiken hyser den största tacksamhet och respekt för hennes insatser i Go’kväll.


I den kritik som riktats mot oss pekas också på åldersdiskriminering, att vi skulle nedvärdera vuxna tittare eller äldre medarbetare. Det känns helt främmande. Flera av SVT Umeås mest framgångsrika program; Go’kväll, Fråga doktorn, Auktionssommar, Sveriges bästa hemtjänst, När livet vänder, Den stora älgvandringen älskas av en stor och ofta äldre publik, våra kärntittare. Vi jobbar dessutom med flera av landets mest erfarna programledare och profiler, samarbeten vi och publiken vill skall bestå oavsett vilka siffror som finns på id-brickan.

Bengt Strömbro

programchef och ansvarig utgivare för Go´kväll

ARTIKELN HANDLAR OM