Anna Andersson

Mandy Smith är inte längre ”medskyldig”

Hildebrand-avslöjandet lyfter åter frågan om skuldbeläggandet från förr

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bill Wyman och Mandy Smith gifter sig, 1989.
Bill Wyman och Mandy Smith gifter sig, 1989.

Jag tänker iblandMandy Smith. Det var hon som 1989 gifte sig med Rolling Stones-basisten Bill Wyman, hon var 18 och han 52. Mandy och jag är lika gamla och jag kommer ihåg bilderna från bröllopet, hon i en tidsenlig klänningsmaräng och jättestor slöja. Det beskrevs som ett sagobröllop.

En och annan reagerade säkert på åldersskillnaden. Men att en man då skulle be om ursäkt för att han dejtade en tonåring? Absolut inte, det var ett tecken på framgång. Och vadå, det var väl uppenbart vilka fördelar relationen hade för henne – ett liv i sus och dus med en rockstjärna. Kanske var det hon som utnyttjade honom? Hon fick ju ett sagobröllop.

Lite kymigare blev det när det visade sig att de träffades när hon var 13 år. Enligt Smith började de ligga med varandra när hon var 14 – hon började med p-piller då och tror själv att det kan ha bidragit till de ätstörningar hon drabbades av. Men nej, sex med minderåriga var inte okej, inte heller på 80-talet.


Mandy Smith kom för mig igen när jag läste om boken G – som i gärningsman, om regissören Staffan Hildebrands övergrepp på tonårspojkar. De pågick också under 80-talet men det fanns en uppenbar skillnad i synen på unga pojkar och unga flickor: medan flickorna kunde lyftas fram som troféer – eller golddiggers – så gömdes pojkarna undan i skuggorna, med sin skam. Att en man skulle stoltsera med en ung pojkvän var otänkbart, den tidens homofobi var kompakt på ett sätt som är svårt att förstå i dag.

Jag tror att Jonas Gardell har rätt i att pojkars sexuella utsatthet behöver uppmärksammas för sig. Men inte heller flickorna kom undan skuldbeläggandet. I sylvassa Samtycket skriver Vanessa Springora om hur den 50-årige författaren Gabriel Matzneff groomade henne när hon var 14 – det var också på 80-talet – och hur de med omgivningens goda minne sen hade en ”relation”. Då kände hon sig stolt, utvald, i dag ser hon ett övergrepp på ett barn som längtade efter bekräftelse. Eller ”att bli sedd, att bli uppmärksammad och bli tagen på allvar”, som ett av Hildebrands offer säger i dag.


Mandy Smith och Bill Wyman levde inte lyckliga i alla sina dar, de skilde sig efter två år. I en märklig familjetwist gifte sig Smiths mamma med Wymans son strax därpå – 16 års åldersskillnad – men inte heller det höll.

I en intervju 2010 sa Smith att hon länge sett sig själv som ”medskyldig” men att hon efter att ha arbetat med ungdomar hade omvärderat det: ”jag ser hur sårbara de är under den kaxiga ytan”. Enligt wiki har hon hittat tillbaka till sin barndoms katolska tro och anser att lovlighetsåldern för sex i England bör höjas från 16 till 18 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.