Obehagligt besök i pedofilens värld

Många etiska dilemman i podden ”Hunting Warhead”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det handlar om en internationell polisoperation för att knäcka ett av världens största forum för övergrepp på barn. Men också om de tveksamma metoder som norska tidningen Verdens gang (VG) avslöjade att polisen använt. Det handlar om dark web, en envis norsk dataexpert och om pedofilerna som går från fantasi till handling.

Podden Hunting Warhead, ett samarbete mellan det kanadensiska public service-bolaget CBC och norska VG, är en snårig historia att hänga med i. Men i slutändan är det absolut värt det.

I en globaliserad värld där brottsligheten överskrider landsgränser blir det allt mer tydligt att även granskarna måste göra det. Det visade inte minst arbetet med de läckta Panamadokumenten 2016.

Ungefär samtidigt började reportern Håkon F. Høydahl sin granskning av dark web, de delar av internet som krypterats för att personer av olika skäl vill undgå att identifieras. Fokus hamnade på ”Childs Play”, en barnövergreppssida administrerad av en person som kallade sig WarHead.

Med hjälp av dataexperten Einar Otto Stangvik lokaliserades sajtens server till Australien. De norska grävreportrarna upptäckte att polisen också var brottslingarna på spåren, genom operation ”Task force Argos” hade de till och med i hemlighet tagit över plattformen för sajten i flera månader.

De etiska frågeställningar som uppstår är naturligtvis komplexa. Hur länge kan polisen avvakta, samla bevis och låta övergreppen pågå? Bör VG publicera sitt avslöjande, trots att en polisoperation riskerar att spolieras?

I oktober 2016 greps till slut ”WarHead”, kanadensaren Benjamin Faulkner, under en resa i USA. CBC kartlägger hans liv, intervjuar familjemedlemmar och inleder en intensiv telefonkontakt med Faulkner själv i fängelset.

Den delen av podcasten är särskilt obehaglig. Faulkner är pratglad, berättar öppet om skammen över att vara pedofil och erkänner utan omsvep övergrepp på barn som enligt honom inte verkat ha tagit någon skada.

Naturligtvis måste även en person som Faulkner rationalisera sina handlingar, för att orka överleva. Perspektiven svindlar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.