”Kritikerns uppgift är jättelätt – och jättesvår”

Sven Anders Johansson blir ny litteraturredaktör på Aftonbladet Kultur

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sven Anders Johansson blir ny litteraturredaktör på Aftonbladet Kultur.
Sven Anders Johansson blir ny litteraturredaktör på Aftonbladet Kultur.

Sven Anders Johansson blir ny litteraturredaktör på Aftonbladet Kultur. Han är kritiker, professor i litteraturvetenskap och författare, bland annat till böckerna ”Det cyniska tillståndet” och ”Kärleksförklaring”. 

Hej Sven Anders och välkommen! 

– Tack!

Du har varit kritiker länge på Aftonbladet Kultur, vad hoppas du bidra med som litteraturredaktör?

– Svår fråga. Litteraturbevakningen vilar ju på en mängd frilansares insatser. Att vara redaktör handlar mycket om att förmedla deras idéer och engagemang. Men möjligen kan jag föra in lite mer av den akademiska världen, i synnerhet humaniora, på kultursidan.

Det talas ofta om att litteraturkritiken är död, blir sämre, är i kris. Ligger det något i detta eller är det bara gnäll?

– Ja och nej. Kritiken är alltid en produkt av sin tid. Kritiken i dag ser annorlunda ut än den gjorde på 1950-talet och tur är nog det. Överlag tycker jag att det litteratursamtal som pågår på kultursidorna håller en ganska hög nivå. Sedan skulle jag ibland önska att det spretade mer, att åsikterna gick isär, att spannet var större, och Stockholmsperspektivet mindre dominant.

– Men den stora krisen är givetvis att bokläsandet går ner och läskunnigheten sjunker, inte minst bland yngre. I det perspektivet är krisen större än litteraturkritiken.

Vad är bra litteraturkritik?

– På ett sätt är det så enkelt som Ulf Linde en gång beskrev saken: kritikern ska säga vad hen tycker (fast Linde sa så klart inte ’hen’ …). Att göra det, och göra det lyhört för den bok man skriver om, och samtidigt fånga sin läsare, det är uppgiften. Det är jättelätt. Och jättesvårt.

Du är professor i litteraturvetenskap., vad är det som lockar en akademiker att skriva för en bred publik på Aftonbladet Kultur? 

– Just precis möjligheten att nå en bred publik. Det är både väldigt viktigt och väldigt svårt för universiteten i dag att nå ut med sin forskning. Och omvänt tror jag det är viktigt för samhället i stort, massmedierna inte minst, att ta del av det som händer på universiteten. För att det utgör en plats där relativt fritt tänkande fortfarande kan pågå.

Vad läser du just nu?

– Det senaste bandet av Lars Noréns En dramatikers dagbok, Märta och Henrik Tikkanens båda författarskap, samt Christopher Prendergasts Counterfactuals.

Klassiskt kvällstidningsavslut: Vad önskar du dig mest just nu?

– Att den här pandemin ska ta slut nån gång.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN