Kultur

Det ena var väntat – det andra mer överraskande

Nu är Svenska Akademien fulltalig igen

Av: 

Claes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg har valts in i Svenska Akademien.
Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg har valts in i Svenska Akademien.

KULTUR

Med invalet av Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg är nu Svenska Akademien fulltalig.

Valet av Sem-Sandberg är knappast överraskande, han har en gedigen romanproduktion bakom sig. Efter några böcker i science fiction-genren på 70-talet fick han stor uppmärksamhet med romanen De ansiktslösa 1987. Han blev en av de så kallade 80-talsförfattarna, den generation som ansågs vända sig emot 70-talets alltför politiska estetik.

Det dröjer nästan ett decennium innan nästa roman kom, Theres (1996), som blev den första delen i en trilogi tillsammans med Allt förgängligt är bara en bild (1999) och Ravensbrück (2003). Triptyken undersökte tre kvinnoöden, Ulrike Meinhofs, Lou Andreas-Salomés och Milena Jesenskás.Intresset för den östeuropeiska och centraleuropiska kulturen har sedan dess befästs i romaner från det senaste decenniet som De fattiga i Łódź, De utvalda, W och nu senast Jägarna i Armentières.

Sem-Sandbergs romankonst brukar beskrivas som dokumentärromaner. Utifrån arkivstudier återskapar han brännande avsnitt ur den europeiska, moderna historien, sakligt återgivna på en detaljerad prosa. Uppmärksamheten kring Sem-Sandbergs författarskap är ständigt växande och han har mottagit en rad priser, från Aftonbladets litteraturpris 1996 över belöningar från Samfundet de Nio, Augustpriset eller Prix Médici för bästa franska översättning (De fattiga i Łódź).

Sem-Sandberg är också verksam som översättare och kritiker och hans inval innebär en förstärkt kompetens i Akademien.


Valet av journalisten och författaren Ingrid Carlberg kanske är mer överraskande. Hennes undersökande journalistik tangerar onekligen Sem-Sandbergs dokumentära. Hennes författarskap inbegriper såväl barn- och ungdomslitteratur som reportageböcker som Pillret (2008) – ett reportage om antidepressiva läkemedel. Mest känd är hon för sina biografier, som den över Raoul Wallenberg – Det står ett rum här och väntar på dig (2012, vilken belönades med Augustpriset) – och från 2019 Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.

Steve Sem-Sandberg efterträder Kristina Lugn på stol nummer 14 och Ingrid Carlberg Göran Malmqvist på stol nummer 5. De nya ledamöterna tar sin plats i samband med högtidssammankomsten den 20 december.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Akademien har gjort allt rätt i år”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Steve Sem-Sandberg

Ingrid Carlberg

Aftonbladets litteraturpris

Svenska Akademien