Hurra – en podd som får mig att laga mat

”Tack för maten!” är en pärla bland kökspoddarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Siri Barje och Kristoffer Triumf lagar mat ihop i ”Tack för maten!”.
Siri Barje och Kristoffer Triumf lagar mat ihop i ”Tack för maten!”.

Efteråt sitter jag och stirrar rakt upp i taket.

Smaken av smör, salt och schalottenlök hänger kvar i några minuter till.

Den här veckan har jag lyssnat igenom ett gäng matpoddar, utan att känna särskilt mycket alls. Tills jag, ja ni fattar, faktiskt lagade mat.

I det här fallet en fransk omelett fylld med parmesan, vispgrädde, stekt smör och med en syrlig grönsallad.

Herregud.

Jag har kocken Siri Barje och mångåriga poddaren Kristoffer Triumf att tacka för det. I den nya skapelsen Tack för maten! vill de skapa läckerheter tillsammans med lyssnarna.

Under 28 minuter är det Siri Barje som bryter sallad, hackar lök, knäcker ägg försiktigt mot skärbrädan och rör ihop smeten på det mest finkänsliga vis

Hennes poetiska sätt att prata mat känns igen från nu nedlagda podden Margarinet som hon hade tillsammans med matprofilen Frida Lund. Hon har liksom ett fylligt sätt att prata på, instruktivt och ändå lockande.

Kristoffer Triumf får i stället rollen av den glada amatören med ett stort matintresse som står vid sidan och ibland sticker in sin lätt märkliga humor. 

Podden lyckas få matlagningen att kännas vardaglig, avspänd (jazz spelas absolut mellan varven) och ändå på en nivå som många säkert vill sikta mot. 

Detaljer är viktiga, men perfektion är det inte. Det funkar som livsfilosofi också.

En annan podd som förtjänar att nämnas i sammanhanget är skådespelaren Jerka Johansson och kocken och medieprofilen Nichlas Niemis relativt nya Recept tack! som är en betydligt pratigare podd men också mer underhållande än instruerande. 

I min jakt på matpoddar hamnade jag också i det klassiska P1-programmet Meny i P1 och ett avsnitt om munkänsla. Vad betyder känslan i munnen för smaken, varför tror vi att ett blött chips smakar annorlunda än ett krispigt? När de började prata om mat som görs för människor som har dålig sväljförmåga, en mousse omsorgsfullt formad till en laxfilé blev jag mest sorgsen.

Jag håller fast vid munkänslan av den där franska omeletten ett tag till tror jag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.