ÅSIKT

I dag är det oansvarigt att försvara folkrätten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"I dag är alla utom Vänsterpartiet överens om att det är ansvarsfullt att delta i ockupationer och kolonialkrig"

Sverige har en minoritetsregering, men enligt Reinfeldt är det de rödgrönas ”ansvar” att Jimmie Åkesson inte får något inflytande. Enligt den logiken måste sossarna bifalla alla regeringens förslag, annars ”tar de inte sitt ansvar”.

Och sossarna är inte svåra att övertala. Nytt betygssystem, fortsatt krig i Afghanistan och snart a-kassan ... ”Vi tar vårt samhällsansvar”, säger Mona Sahlin.

För vad?

Ansvar är ett ord som måste fyllas med ideologi för att alls vara politiskt meningsbärande. Ingen kan ifrågasätta att ett land ska styras ansvarsfullt, men i en fungerande demokrati borde det stå strid om vad detta i praktiken innebär. Det gjorde det i Sverige, innan alla bestämde sig för att mötas i mitten i en enda stor omfamning. I dag är alla utom Vänsterpartiet överens om att det är ansvarsfullt att delta i ockupationer och kolonialkrig. Att försvara folkrätt och motsätta sig imperialism, är däremot oansvarigt.

En opposition värd namnet hade i stället pekat på de inslag i regeringens politik som Reinfeldt vägrar ta ansvar för. Som Wikileaks. Beatrice Ask säger att hon inte hade en aning om att Justitiedepartementet serverar USA personuppgifter om svenska invånare och utländska journalister. Carl Bildt tycker att övergreppen är okomplicerade – ”de oansvariga är Wikileaks”.

Samtidigt finns det folk som är så upphetsade över det Wikileaks nu lägger i dager att de förnekar att Julian Assange har ansvar för sin privatmoral. Ingen utomstående kan uttala sig i skuldfrågan, men jag tror inte att det svenska åklagarväsendet den här gången styrs av USA på samma sätt som när kvarnarna malde i Göteborgskravallerna. Jag konstaterar bara att det är USA:s smala lycka att Assange knullat runt i ett land som visserligen har världens starkaste tryckfrihet, men också västvärldens skarpaste sexuallagstiftning.

I fredags anslöt sig Expressens kulturredaktion till ett rent förmodernt ansvarsbegrepp. Wikileaks svenska kontakt, Johannes Wahlström, hålls

ansvarig för sin pappas antisemitism. (Renässansen för klansamhällets teori om blodets skuld och hämnd torde dock kompliceras av att Wahlströms farmor är israelisk bosättare.) Implicit blir alla som publicerar Wikileaks källmaterial ansvariga för Israel Shamirs syn på judar. Ingen kan dock påvisa att mediernas hantering av Wikileaks styrts av antisemitism. Och ingen, förutom de som själva står med dumstrut på huvudet i Wikileaks material, kan hävda att det som avslöjas inte är sant och relevant.

Den som vill ha ideologisk hegemoni måste monopolisera ordet ”ansvar”, skrev Antonio Gramsci innanhan föll offer för den italienska fascism som sa sig ta ansvar för italienarnas välgång. De senaste veckorna har gett oss nog med exempel.

avÅsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM