Kriget dödar också efteråt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Maj Wechselmann om en miljökatastrof i Irakstridernas skugga

I oktober 2003 skickade det Toronto-baserade forskningscentret Uranium Medical Research Center, UMRC, ett team till Irak för att mäta radioaktiviteten på de större slagfälten från kriget 2003. Teamet av läkare och strålningsfysiker samlade in prover från miljö och människor. I sin rapport (kan läsas på www.uraniumconference.org) konstaterar de att USA på samtliga undersökta slagfält har använt utarmat uran som del av högexplosiva bomber och brandbomber.

Strålningsnivåerna var upp till 300 gånger den normala. De högsta nivåerna uppmättes i Auwereirj nära Bagdads flygplats, där ett intensivt slag stod. I denna förort lider i dag ett stort antal människor av sjukdomar som man hittills inte kunnat diagnostisera. Patienternas har svåra eksem, huden blir bubblig och spricker och blir sedan hård och svart som kol. Det är samma symptom som mer än 200 000 av veteranerna från första gulfkriget uppvisar.

Samtidigt har luftvägssjukdomarna i området blivit epidemiska (som hos gulfveteranerna), människorna tappar håret och det växer inte ut igen.

Omedelbart efter kriget kom amerikanska lastbilar och bulldozers dit och förde bort det yttersta jordlagret. Ingen vet var jorden dumpats. Likadant har man gjort vid en rad ministerier i Bagdad som bombats, vid amerikanska baser och i civila förorter. Amerikanerna har forslat dit nya lager jord.

Samtidigt stod i oktober fortfarande utbrända radioaktiva stridsvagnar kvar på många ställen i staden utan att någon satt upp varningsskyltar. Teamet inbjöds att äta lunch tillsammans med en irakisk familj vid vägkanten i närheten av en utbränd stridsvagn, där strålningen uppgick till 200 gånger den normala.

Förhöjda nivåer runt omkring i hela landet har inte bara omvittnats av UMRC utan också av en rad amerikanska journalister och forskare. Två personer från UMRC:s team har efter undersökningarna själva förhöjda urannivåer i urin och blod.

Varje dag rapporterar nu amerikanska tidningar nya fall av samma sjukdom bland de nyss hemkomna soldaterna.

I morgon startar en tre dagar lång konferens om utarmat uran - och om avlövningsmedlet Agent Orange - i Stockholm, arrangerad av bland andra Föreningen för utrikesfrågor, ABF, Ordfront och Sveriges Fredsråd. Dit kommer Tedd Weyman, som är chef för UMCR:s team i Irak och Afghanistan (där ännu högre nivåer av uran uppmätts i blod och urin hos civila). Men också bland andra världshälsoorganisationens rådgivare Keith Baverstock, Jawad al-Ali, som är chef för Basras regionsjukhus, och Doug Rokke, före detta major och chef för amerikanska arméns radiologiska laboratorium, som själv lider av det så kallade gulfkrigssyndromet.

På torsdag talar de på Karolinska Institutet, på fredag i Riksdagshuset och på lördag i ABF-huset.

Maj Wechselmann

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.