Rainbow under falsk flagg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fria sprutor kontroversiellt inom Rainbow-rörelsen

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

■ ■Den svenska narkotikapolitiken orienterar sig försiktigt mot knarkliberala vyer vilket innebär fria sprutor åt narkomaner (folkhälsominister Morgan Johansson tycks vara fast besluten att genomföra förslaget) samt ökad förskrivning av metadon och subutex. Linjen brukar kallas "harm reduction". Man gör mindre åt att stävja själva missbruket och ägnar sig istället sig åt att lindra narkomanernas nöd vilket, enligt kritikerna, innebär en frisedel åt missbruket.

Bakom den här linjen står de fyras gäng: Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, Brå och den så kallade mobben, regeringens narkotikapolitiska kommission. För den folkliga förankringen står en organisation som kallar sig Rainbow Sweden med bland andra RFHL och kooperativet Basta som medlemmar.

■ ■Rainbow-rörelsen har stort internationellt anseende. Ursprunget ligger i Italien, San Patrignano, ett missbrukarkooperativ som drivs av missbrukarna själva och som fått förebilder över hela världen tack vare sina goda resultat. Snart sagt varenda svensk socialarbetare som jobbar med narkomaner har varit där för att lära - och häpna över hur uppåt två tusen knarkare får sina liv förändrade varje år.

■ ■Nu har Rainbow International tröttnat på sin svenska avdelning. I ett brev förklarar dess ordförande, Andrea Muccioli, att svenskarna inte längre får använda sig av Rainbows logotype och namn. Innebörden är att den svenska sektionen har snyltat på varumärket och i själva verket företräder en knarkliberal linje.

Det är missbruket i sig som är skadligt, skriver Muccioli, och tillbakavisar den svenska sektionens plädering för "säkrare knarkande".

■ ■Arbetskooperativet San Patrignano har för sin del reagerat på svenskarnas knarkliberala tendenser genom att minimera kontakterna med Rainbowrörelsen. Den svenska sektionen korrumperar rörelsens goda anseende, hävdar man.

Bra att veta nästa gång Morgan Johansson pläderar för fria sprutor och använder sig av Rainbow för sina syften.

Gunnar Ohrlander

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.