I NF:s ögon är Zlatan inte en världsartist

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Högerpartiet vill få stjärnan ut ur landet

Nationella Frontens partiledare Marine le Pen och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.
Nationella Frontens partiledare Marine le Pen och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Först krävde Frankrikes idrottsminister Patrick Kanner att Zlatan Ibrahimovic skulle be om ursäkt. Nu säger Nationella Frontens partiledare Marine le Pen, att Zlatan ska lämna landet.

Det råder fri rörlighet inom EU. Det gör det även i Zlatans käft. Det är det som kallas yttrandefrihet, den grundläggande rättighet som just Frankrike haft särskild anledning att samla sig kring den senaste tiden.

Nationella Frontens utspel visar än en gång nationalisters allmänna oförmåga att sortera stort och smått: en frustrerad fräsning på väg till ett omklädningsrum värderas som om landet drabbats av nåt riktigt, riktigt allvarligt.

I bottensatsen klunkar givetvis invandringen, allt ska bli bättre bara genom att man stoppar den. I NF:s ögon är Zlatan inte en världsartist som fransmännen för en stund får ynnesten att uppleva på sina egna arenor, utan nåt hotfullt mörkt.

NF må vara det parti som har störst framtidsutsikter just nu, men varje gång de klampar in i idrottens värld, trampar de snett. Jean Marie Le Pen försökte utmåla Le Bleu som ”ofranskt” eftersom de inte sjöng med i Marseljäsen – resultatet blev en nationell uppslutning kring landslaget där 75 procent hade sina rötter i frankrikes kolonialhistoria.

Det är det här som är så paradoxalt; fotboll kan trigga i gång de mest nationalistiska eller regionala identiteter samtidigt som det är en mångkulturell och internationell företeelse som Nationella fronten och liknande högerrörelser aldrig kan stoppa.

Zlatan är Zlatan och på nyfranska torde svaret till NF fronten vara givet: Je suis Zlatan och när jag gör mitt jobb gör Le Pen bäst i att sätta sig på läktaren med sin saucisse.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.