Hovrättsdomare – läs på om dominanssex

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jurister bygger en hel dom på verbalt snömos

Hovrättspresidenten Lennart Svensäter intervjuas i P1 om den uppmärksammade domen där en man frias från anklagelser om våldtäkt.

Hovrättspresidenten upprepar, precis som mannens advokat, att mannen inte hade uppsåt att våldta utan trodde att han och kvinnan ägnade sig åt dominanssex. Han säger det som om ordet betydde något, som om vi alla borde förstå.

Jag googlar på ”dominanssex” och får 16 000 träffar. Det mesta handlar om just det uppmärksammade fallet. Resten är länkar till Flashback och Familjeliv. Det verkar faktiskt inte som att ordet är något väletablerat begrepp.

Sedan googlar jag på BDSM. Och får 68 miljoner träffar. Det finns en sexuell praktik som heter BDSM. Där dominans är en del av utövandet. Där utövarna har kommit överens om vilka regler som gäller. Där ingen ”tror” att man ägnar sig åt BDSM utan måste veta det i förväg. Där man använder sig av så kallade säkerhetsord, så att alla inblandade tydligt kan skilja mellan leken i att säga nej - och allvaret i att säga exempelvis ”rött”.

Har domarna i målet ens orkat googla på begreppen? Har domarna besvärat sig att fråga någon sexualpolitiskt kunnig?

Dominanssex är ett luddigt och slarvigt begrepp, och det är svårt att förstå hur jurister, som är så medvetna och måna om ordens exakta betydelse, kan bygga en hel dom på verbalt snömos.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.