ÅSIKT

Polisen spionerade på vänsterregeringen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Avslöjande i brittiska tidningar: Övervakades av underrättelsetjänsten

En lång rad brittiska Labourpolitiker har övervakats av polisens underrättelsetjänst, berättar brittiska tidningar. Ofta började spionerandet i deras ungdomsår, då de till exempel deltog i anti­rasistiska rörelser eller kampanjer mot nazism, men den fortsatte långt in på 90-talet, när de sedan blev parlamentsledamöter.

Bland de övervakade finns före detta utrikesministrarna Jack Straw och Peter Hain, före detta energiminister Tony Benn och partiets nuvarande vice ordförande Harriet Harman.

Avslöjandet kommer från en ­före detta polis, Peter Francis, som läst filerna och som under senare tid avslöjat hur polisen infiltrerat en lång rad radikala organisationer och rörelser.

Till och med när Labour tagit makten fortsatte verksamheten. Här satt alltså ministrar med makt över polisen – och blev själva övervakade i hemlighet.

En stat som regelmässigt spionerar på sitt eget parlament och sin egen regering.

Kan man tänka sig något mer demokratividrigt? Snacka om en stat i staten. Och om en gränslös paranoia. Som Londons före detta borgmästare och parlaments­ledamot ”Red Ken” Livingstone, säger: ”Trodde de att jag var ett hot mot det västerländska systemet? Om det bara hade varit sant. Vilket skitsnack … Folk som jag och Tony Benn var tyvärr aldrig något hot mot kapitalismen, vi hade aldrig den makten” (Guardian 25 mars).

Återstår förstås frågan om vilket som är värst för en gammal fullblodsradikal som Livingstone: att bli övervakad – eller att inte bli det?

ARTIKELN HANDLAR OM

Labour