Palestinier utreder anklagelser om organstöld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den Palestinska nationella myndigheten har nu tillsatt en undersökningskommission på högsta nivå för att utreda anklagelserna om organstöld som riktats mot den israeliska försvarsmakten av ett flertal anhöriga till skjutna palestinska män.

I kommissionen som tillsatts av premiärminister Salam Fayyad sitter bland annat den palestinska myndighetens inrikesminister Said Abu Ali, hälsoministern Fathi Abu Mughli och utrikesminister Riad Malki.

Den palestinska regeringens generalsekreterare Hassan Abu Libdeh, som i torsdags annonserade att kommissionen börjat sitt arbete är än så länge mycket tystlåten om hur gruppen ska gå tillväga.

– Inget kommer att avslöjas innan gruppen gjort sitt arbete och det har presenterats för regeringen, säger han till Aftonbladet.

– Gruppen ska undersöka bevisen för dessa anklagelser. Om vi kommer till slutsatsen att de stämmer så kommer vi att presentera dem.

Samtidigt har familjen till Bilal Achmed Ghanan, vars öde journalisten Donald Boström skrev om i en artikel som mött starka reaktioner internationellt (Aftonbladet 17 augusti) återigen krävt att sonens öde ska utredas. Denna gång i ett möte som arrangerats med den palestinska politikern Najat Abu Bakir som i onsdags besökte familjens hus.

Enligt Hassan Abu Libdeh kommer kommissionens arbete att avslutas innan årets slut, men han vill inte avslöja några detaljer om tidsplanen.

Martin Aagård