Sjostakovitj ”nya” opera på Östersjöfestivalen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Programmet offentliggjort - tunga namn på listan

Esa-Pekka Salonen dirigerar.
Esa-Pekka Salonen dirigerar.

Årets Östersjöfestival, som pågår mellan den 22 och 30 augusti, har nu presenterats. Först ut är en nyupptäckt opera av Sjostakovitj, Orango, som hittades för ett tiotal år sedan, till stora delar ofullbordad men rekonstruerad av Gerard McBurney utifrån kompositörens skisser. Esa-Pekka Salonen har tidigare framfört den i Los Angeles, då i regi av Peter Sellars, men här ges den konsertant - tyvärr, måste man väl tillägga.

Daniel Harding dirigerar Mahlers andra symfoni och nestorn Herbert Blomstedt, 87 år om några månader, står vid pulten med Beethoven och Stenhammar. Valery Gergiev, Putin-anhängaren som liksom Östersjöfestivalens ledning förmodligen anser att musik står över politik, har med sig Marinskijteatern och Prokofjevs samtliga fem pianokonserter; alla framförs under en och samma kväll. Solister är Olli Mustonen, Alexei Volodin och Behzod Abduraimov.

Man uppmärksammar också 20-årsminnet av Estonias förlisning, genom Maurice Duruflés Requiem, där Stina Ekblad är recitatör.

Som avslutning får Stockholm lyssna till ett resultat av El Sistema, Gustavo Dudamel har med sig några av de begåvade svenska telningarna samt Göteborgs symfonikorkester i en konsert som avslutar festivalen.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.