Liberale Torehammar får prata politik i SR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kallar SD ”ett clownparti som desperat vill bli ett kontinentalt muslimmobbarparti”

Henrik Torehammar
Henrik Torehammar

”Den som aktivt tagit ställning för eller emot ett enskilt parti [kan] inte också ha en aktiv och tongivande roll i våra program”. Det var vd Cilla Benkös tydliga argument för att inte Soran Ismail skulle få vara sidekick i Sveriges Radio under supervalåret 2014.

Andra kunde sköta det känsliga jobbet bättre.

I fredags sändes första avsnittet av Torehammars supervalår i P3. Programledaren Henrik Torehammar är en av Sveriges roligaste politikexperter. Möjligen i konkurrens med Viktor Barth-Kron som för DN:s räkning skämtar om Stockholms kommunfullmäktige. Han förtjänar verkligen ett eget valprogram i något kabel- eller eterburet medium.

Men Torehammar är också före detta ledarskribent i liberala Göteborgstidningen, som delar sina texter med Expressens ledarsida.

Att Soran Ismails uttalade antirasism - som egentligen ligger helt i linje med SR:s grundläggande principer - anses icke förenligt med ett valår, när en ledarskribent samtidigt iklär sig rollen som ”personlig guide inför vårens EU-parlamentsval och höstens svenska val” är inte bara inkonsekvent, det är nästan … mystiskt.

Inte minst då Torehammar på ledarplats kallat Sverigedemokraterna ”ett clownparti som desperat vill bli ett kontinentalt muslimmobbarparti”.

Men att Expressenliberalismen är det enda som ses som ickepolitiskt neutralt i denna supervalrörelse är väl något vi licensbetalare bara får hacka i oss.

Fotnot: Expressens Gunilla Brodrej har tidigare framfört kritik mot att Torehammar men inte Ismail kan leda program i Sveriges Radio.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.