Odell ger ett maffigt paket

Julkalender, lucka 4: Malin Krutmeijer hittar en alfahanne i tomtens säck

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anna Odell är filmtomten som bjuder på ett maffigt paket, tycker Malin Krutmeijer.
Anna Odell är filmtomten som bjuder på ett maffigt paket, tycker Malin Krutmeijer.

LUCKA 4 Precis vid den tid sent på året när en luttrad filmkritiker börjar känna sig rent uttorkad av alla idéfattiga lagomfilmer kommer den generösa tomten Anna Odell med ett riktigt maffigt paket i säcken. 

Hennes nya film X&Y bubblar av smarta, utmanande tankar och är en veritabel skådespelarfest. Odell har enrollerat några av de modigaste ur den svenska och danska eliten: Jens Albinus, Vera Vitali, Trine Dyrholm, Shanti Roney, Sofie Gråbøl, Thure Lindhardt – och så Mikael Persbrandt, vars status som ”alfahanne” ska utforskas tillsammans med bilden av Anna Odell som ”gränslös konstnär”.


Det blir stor humor och stickande allvar när toppskådisarna gestaltar olika aspekter av Persbrandts och Odells identiteter. En frustrerad Persbrandt reduceras ömsom till en driftstyrd klichéman, ömsom till en klassisk sexsymbol som ­alla vill erövra. Odell får slåss för sin auteur-roll, för är det tillåtet för en kvinna att vara en gränsbrytande, genial visionär? 

Tänk er något i stil med en egensinnig kombination av Lars von Triers Direktören för det ­hela och Suzanne Ostens Bröderna Mozart. Det är underhållande, flott gjort och faktiskt också gripande. 

Jag blev så upplivad att jag såg filmen två gånger på raken. Den känns som en julklapp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.