ÅSIKT

Kopparberg på skammens karta

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPetter Larsson

KULTUR

Medborgargarde trakasserar bulgariska bärplockare

Smygfotograferade bulgariska unga killar, utlagda på nätet av Nattåkarna i Kopparberg.

Sedan i somras har medborgargardet Nattåkarna i Kopparberg trakasserat en grupp bulgariska bärplockare som bott på orten. Det avslöjar tidningen ETC Bergslagen i senaste numret. I en hemlig facebookgrupp kallar Nattåkarna bulgarerna för blattar, apor, råttor, svartingar och kackerlackor. De ska få ”skott i pannan” och man ska ”bedriva skyddsjakt” på dessa ”plattnackar”.

Man har smygfotograferat bulgarerna, registrerat deras bilnummer och kört efter dem med bilar och moped.

Samtidigt har någon kastat sten på fönstren på det hus där bulgarerna bott och folk har samlats utanför huset om kvällarna.

Det är inte belagt att de privatspanare som facebookhetsat och de brottslingar som kastat sten är samma personer. Men bara en politisk analfabet kan bortse från sambandet.

Så läggs ännu ett ortnamn till den skammens karta som breder ut sig över landet: Tomelilla, Hököpinge, Mehedeby, Forserum.

Om något så verkar Kopparberg vara värre än det mesta vi sett: här handlar det om organiserade vuxna, inte om små ungdomsgäng.

Visst, det har alltid funnits mindre grupper övertygade främlingshatare i Sverige, i dag kanske 4–6 procent enligt Mångfaldsbarometern.

Nattåkarnas talesperson försöker till exempel inte ens bortförklara det han skrivit när ETC-reportern Eigil Söderin konfronterar honom. Han står för att det är ”dags för ett stort svampmoln över hela skiten” och för att han på klassiskt rasistiskt manér reducerat främlingarna till djur: ”kackerlackor” och ”gräshoppor.”

Men facebooksgruppen har över 400 medlemmar. De flesta är bosatta i Kopparberg med omnejd – en kommun med knappt 5 000 invånare.

Det verkar alltså inte bättre än att minst sådär var tionde invånare är främlingsfientlig.

Åtminstone kan man konstatera att bara ett fåtal lämnat gruppen.

Och att ingen enda har sagt emot.

Men också att de övriga 90 procenten av Kopparbergs-borna nog borde kunna mota tillbaka de självutnämnda sheriffer som dödshotar utlänningar i deras namn.