ÅSIKT

Stéphane Hessel död - blev 95 år

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPetter Larsson

KULTUR

Franske nationalhjälten var med och skrev FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

Stéphane Hessel blev 95 år. Foto: APF

”Vi veteranerna … uppmanar de unga generationerna att blåsa liv i arvet från den tiden, att föra idealen vidare”. Så skrev Stéphane Hessel i sin 20-sidiga pamflett Indignez-vous!.

Han talade till de nya generationer som över hela Europa de senaste åren protesterat mot krispolitiken. På så vis slog han en brygga mellan motståndsrörelsen mot nazismen och dagens uppror.

Han sparade inte på krutet: boken är ett vredesutbrott mot hur finanskapitalet raserar den välfärdsstat hans egen generation byggde upp efter segern i andra världskriget.

Den tyskfödde Hessel var fransk motståndsman, torterades men överlevde Buchenwald. Efter kriget blev han diplomat – och var en av dem som skrev FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Och på ålderns höst: succéförfattare. Tajmingen för Indignez-vous! var perfekt. När den kom ut i oktober 2010 tågade miljonerna redan på Paris gator mot sänkta pensioner och stigande arbetslöshet. Den såldes i över två miljoner exemplar i Frankrike, översattes till flera språk, på svenska under titeln Säg ifrån!

Stéphane Hessel avled natten till onsdag, 95 år gammal.

En fransk nationalhjälte är död.