Kultur

Ikea säljer vin från ockuperad mark i Israel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Korkat av svenska möbeljätten

Ikeas säljer vin från ockuperad mark i Israel.

Vinet Fylla? Det vore kanske ett lämpligt namn för ett vin som säljs på Ikea. Eller skulle Flykting passa bättre?

På Ikea utanför Tel Aviv står en pall med vinflaskor nära kassorna. Priset är bra, knappa femtiolappen för ett hyfsat boutiquevin. Problemet var bara att det hade producerats i Kidmat Zvi, en av de israeliska bosättningarna på Golanhöjderna.

Den globala bojkottkampanjen mot Israel har haft effekt. I Sydafrika får varor från bosättningarna på Västbanken inte saluföras som Made in Israel utan märks i stället Made in Occupied Palestinian Territory. De stora butikskedjorna i Sverige har inte längre produkter från de ockuperade områdena i sitt sortiment. Det är förhoppningsvis få svenskar som skulle vilja stödja de judiska bosättningarna på Västbanken, som inte bara är illegala enligt internationell lag utan också utgör ett av de största hindren mot en tvåstatslösning på konflikten.

Men det är nog inte lika många som vet att på Golanhöjderna finns inte bara oröjda minfält och de bästa äpplena i Israel, utan också ruiner av övergivna byar. Före sexdagarskriget 1967 bodde runt hundra tusen syrier på Golanhöjderna. De flydde när den israeliska armén invaderade och bor i dag på den syriska sidan av gränsen. De har aldrig kompenserats för de liv och den egendom de lämnade bakom sig.

Golanhöjdernas flyktingkatastrof är i det närmaste bortglömd men fråntar inte Ikea dess folkrättsliga ansvar: att stödja bosättningarna i Kidmat Zvi är moraliskt lika förkastligt som att stödja bosättarna på Västbanken. Om de envisas med att sälja produkter från Golanhöjderna bör de åtminstone ha korrekt ursprungsmärkning: Made in Occupied Syria.

Catrin Ormestad

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!