Hyllning till en låtskrivare

Kalle Holmqvist hör Matilda Magnusson tolka Björn Afzelius

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

MUSIK Björn Afzelius (1947–1999) var en av många svenska artister som lyckades -vara både folkkär och radikal.

Björn Afzelius (1947–1999)
Foto: Åke Ericson
Björn Afzelius (1947–1999)

Han tog konsekvent parti för strejkande arbetare och kämpande folk i tredje världen.

Afzelius var större som låtskrivare än som sångare. När han sjöng andras material blev det inte alltid så lyckat. Hans inspelning av Nationalteaterns Barn av vår tid (bland annat på Samlade krafter, 1978) kan vara den sämsta covern i svensk musikhistoria.  


Björn Afzelius texter är ibland mer välformulerade än genomtänkta. En av hans vackraste sånger är Kubahyllningen Tankar i Havanna (1979), där han konstaterar: ”Jag ser inga juvelerare eller pälsmånglare i stan / Jag ser heller inga utslagna eller rädda”.

Men att det är få som säljer pälsar (eller yllevantar, eller längdskidor) i Havanna kanske inte bara beror på det politiska systemet utan även på att medeltemperaturen ligger runt 30 grader. På vintern när det är som kallast kan det bli 25.

Visartisten Matilda Magnusson har nyligen släppt en intressant Afzeliushyllning.

Matilda Magnusson sjunger Björn Afzelius (skivomslag)

Matilda Magnusson sjunger Björn Afzelius (Maräng records) är det mer fokus på politiska låtar än på kärleksballaderna. (Tankar i Havanna är dock inte med, vilket är lite tur och lite synd.)

Afzelius engagemang för utsatta märks till exempel i Balladen om K (Jag var inte sjuk). Både Marie Bergman och Thorsten Flinck har gjort den bättre än vad Afzelius gjorde. Det gör Matilda Magnusson också. Skivan är en fin hyllning till en av svensk kulturs viktigaste låtskrivare

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.