ÅSIKT

Ja, varför hatar de oss?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Mohamed Omar.
KULTUR

■ ■Det var bara några dagar sen Paradise Hotel sprängts i luften av en självmordsbombare. Ungefär samtidigt hade ett charterplan med nöd och näppe undgått att träffas av en SAM-missil. Det var kväll i Mombasa och ramadan hade just inletts. Jag var på väg ner till mitt stamhak i hamnen för att leta efter ett glas färsk sockerrörsjuice. Avsluta fastan.

I en gränd i Gamla stan får jag syn på en kille. Runt tretton år kanske. Arabiskt utseende. Han står och snackar med ett gäng män i vita sjömanskostymer. Amerikaner. De har ju skaffat sig en bas i Djibouti för att "kriga mot terrorismen" i det laglösa Somalia. De kommer hit då och då för att ha lite kul. Koppla av. De står och håller i varsin pojke och flicka. Säkert inte mer än tio, elva år gamla. Rädslan för aids har gjort att man gått allt längre ner i åldrarna.

■ ■Arabkillen pratar med den enda av männen som är civilklädd - shorts och skjorta. Till min häpnad hör jag att de talar flytande svenska. Jag vinkar hit killen och börjar snacka. Han tar fram en påse marijuana och vill sälja. Jag skakar på huvudet. Jag vill inte ha knark utan ta reda på hur han har lärt sig svenska. Utan att skämmas berättar han hur det ligger till. Kanske är han för hög. Bryr sig inte.

Han heter Ahmed och är hora. Han försörjer sig på att sälja sin kropp till svenska, tyska och italienska turister. Och så de amerikanska soldaterna förstås. Men mest svenskar. Han hade levt ihop med så många svenska gubbar att han snappat upp språket. Det första ord han lärt sig var "öl". De vill alltid att han ska hämta öl åt dem. Kall öl. "Svenskarna blir kåta när jag äter fläsk eller dricker öl", säger Ahmed, "kanske för att jag är muslim". Han tillägger: "Det är som med amerikanerna, de vill att tjejerna ska ha slöja på sig när de knullar. Helt galna."

Jag var törstig och fortsatte ner till fiket. Vid mitt bord låg en tidning uppslagen. En artikel varnade för den tilltagande radikaliseringen av muslimer i Kenya. Om utvecklingen inte gick att stävja var fler terrorattacker att vänta. Rubriken var "Varför hatar de oss?"

Mohamed Omar