ÅSIKT

Norsk press avgjorde VM i frihet

Sverigevännernas hat snuvade oss på guldmedaljen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Matthias Schrader / AP TT
Segernationen
KULTUR

Det finns en tävling där Sverige vill slå Norge ännu hellre än i skid-VM och det är i Reportrar utan gränsers årliga rapport över pressfriheten i världen.

Men i år fick vi stryk igen.

Det var egentligen ingen dålig prestation. Sverige kämpade sig upp från fjolårets sjätte plats till en hedersam silvermedalj, men det räckte inte ända fram för guldfavoriterna.

Anledningen till våra snabba framsteg är att rättsväsendet börjat ta hot mot journalister på större allvar än tidigare.


Rankningen baseras på enkätsvar från experter och aktiva journalister som bedöms av en jury på organisationens huvudkontor i Paris.
Det innebär vissa problem så klart. Att informationen från Nordkorea får smugglas ut på USB-stickor räcker för att kvalificera dem till jumboplatsen.

Och det är oerhört jämnt i toppen, förklarar Jonathan Lundqvist, den svenske ordföranden för Reportrar utan gränser. Men det finns små detaljer som avgjorde till norrmännens fördel.

Sverige har helt enkelt lite högre mediekoncentration än grannen i väst. Historiskt har dessutom Norge mindre problem med hot riktade mot journalister.

Det är viktiga lärdomar inför nästa säsong.

Om vi kunde få SD:s hot- och hatsvans att lugna ner sig lite och kanske få Mittmedia att sälja av några andratidningar de mjölkar på presstöd kanske vi har en chans på guld 2018.

Med andra ord: om Sverigevännerna bara hatade lite mindre så skulle det gå så mycket bättre för Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM