SD och de intellektuella

Åsa Linderborg om Jan Sjunnessons avhopp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Till skillnad från andra högerextrema rörelser i västvärlden lider SD brist på intellektuella. I dag tappade de en av sina få när Jan Sjunnesson meddelade att han hoppar av ”alternativa medier”.

Orsaken, skriver Sjunnesson i sin blogg, är en antisemitisk publicering i Avpixlat.

Jag, som en gång kände Sjunnesson något lite, vet att detta avståndstagande är ärligt. Men texten i övrigt är inte helt hederlig. I slutet framgår att hans tack och hejdå i grunden handlar om att han inte är gångbar på arbetsmarknaden med det belastningsregister som ett liv i SD-kretsarna innebär.

Han är trött, skriver han, på att vara blockad på Facebook (för någon skit han spridit men inte vill tala om).

Sjunnesson är en notorisk avhoppare; han har fler kasserade partiböcker än de flesta. Ett lätt anarkistiskt drag gör att han inte låter sig styras. Utåt har han kunnat tjäna SD som en "fristående" tänkare, men internt har aldrig varit någon att lita på.

Bloggen avslöjar en massa interna stridigheter; alternativhögern är ju ett getingbo. En allt mer brännande fråga handlar just om antisemitismen, som fått allt större legitimitet sen Steve Bannon fick tillträdde till Ovala rummet. När Vita huset nyligen skulle högtidlighålla minnet av förintelsen ”glömde” man nämna judarna.

Att Sjunnesson drar sig betyder inte att han gör upp med sina åsikter. Han kommer säkert tillbaka i något offentligt sammanhang, förmodligen i ungefär samma ärende.

Vad avhoppet betyder för höger om högern är svårt att säga, men inget tyder på att SD kommer stå utan hjärntrust när valrörelsen drar igång; allt fler konservativa tassar kring partiet som katten kring het gröt.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.