För mig är du ingen feminist

Marianne Lindberg De Geer om Ebba Witt-Brattström: ”I min värld har du bara utnyttjat feminismen som karriärväg”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Marianne Lindberg De Geer (t v) och Ebba Witt-Brattström (t h).
Marianne Lindberg De Geer (t v) och Ebba Witt-Brattström (t h).

Hej, Ebba.

Vi känner inte varandra, men vi känner till varandra.

Innan jag var någon man kände till, var du en som jag kände till genom ditt engagemang i Grupp 8, som du var med och startade.

Du var, då som nu, en frispråkig kvinna som ofta blev intervjuad och då alltid svarade utifrån ditt feministiska perspektiv. Viktigt för mig och för många.

Men elefanten i rummet var då som nu Horace. Ni levde i media som den intellektuella elitens kungapar. På Nobelfesterna var du ständigt leende vid din mans sida, i vackra specialbeställda klänningar. Du stöttade din man i allt, förde fram honom som Guds svar på Mannen, bakade bullar till familjen. Ni bodde i en stor vacker våning i Gamla stan. 


Med dig vid sin sida var han kung, du den rappa intellektuella feministen gav honom den air av upplyst intellektuell, som han så väl behövde, eftersom det titt som tätt läckte otrevligheter från hans vänner från tidskriften Kris: Stig Larsson som oförblommerat berättade i pressen att han föredrog 13-åringar, Erik van der Heeg, som gjorde sig ökänd i konstkretsar för sina bruna åsikter. Och så kulturprofilen, vars historier jag hörde talas om redan på 1980-talet. 

Och vad gjorde du Ebba? Ingenting. Fast du visste.

Att höra ditt gnäll över forna tiders glansdagar är patetiskt. Som feminist hade du vetat att du är medskyldig.

Spiken i kistan för mitt förtroende för dig som feminist var när du med buller och bång gick ut i pressen och började den nedsvärtning av Feministiskt Initiativ, som då bara var i sin linda och i en skör process. Du angav tonen för Horace et consortes på hur synen på Fi och andra feministiska grupperingar skulle hållas framgent. 


När jag nu läser dina uppkastningar visavi din exmake, så känner jag bara förakt. Du visar med all önskvärd tydlighet att du inte kan se din roll i den här charaden, som tyvärr nått parodiska höjder. Att sedan media så förtjust låter dig hållas, är en annan historia. Förutom att du gör feminismen en grandios björntjänst, så säljer du säkert också lösnummer.

Som feminist är du inte trovärdig.

I min värld har du bara utnyttjat feminismen som karriärväg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.