ÅSIKT

En Rådström-text som ni inte har läst

KULTUR

Pär Rådström dog 1963, endast 38 år gammal. Han var en förgrundsgestalt i svenskt kulturliv – beläst, berest, underhållande och slagfärdig, alltid i rörelse, ständigt engagerad i samhällsdebatten. Med romaner, noveller, artiklar och radioprogram roade och oroade han sin samtid.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Pär Rådström läser Aftonbladet.

Under 1980-talet umgicks vi flitigt. Jag hade aldrig mött Rådström i levande livet, men eftersom jag var i färd med att skriva en doktorsavhandling om hans författarskap var han närvarande i mina tankar.

Häromåret började jag att läsa honom på nytt. Jag plöjde genom gamla tidningsartiklar och manus som aldrig publicerats och valde så småningom ut 30 svåråtkomliga, närmast okända Rådström-texter. I augusti ges de ut i bokform med titeln Fångat i flykten (Atlantis).

Våren 1961 bodde Pär Rådström och hans hustru Gunnel i Giulianova vid Italiens adriatiska kust. De hyrde en våning i Hotel Riviera, det enda hotell som fanns i det som då var en liten fiskeby men som nu förvandlats till exploaterad semesterort. De var hotellets enda gäster, men matsalen användes flitigt som festvåning för lokala arrangemang. Vid dessa tillfällen bjöds paret Rådström alltid in, men ibland avstod de från att delta i kalasen. Författaren hade inte tid. Han var tvungen att författa. Vilket man hade förståelse för. Men för att svenskarna ändå skulle känna sig delaktiga skickades mat upp på silverbrickor till deras våning.

Under vistelsen i Giulianova påbörjade Rådström sin märkliga roman Översten som kretsar kring Gustaf IV Adolf, monarken som avsattes och gick i landsflykt. På Hotel Riviera skrev han också manuset till radioprogrammet Att leva i exil, som sändes kort efter hans hemkomst till Sverige och som här publiceras för första gången.

Johan Werkmäster