”Negerpappa” fällde nazisajt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Rasisthemsidor tar varje chans att missakta

Fälld för hets mot folkgrupp.
Fälld för hets mot folkgrupp.

Den 22 maj förra året publicerade den nazistiska nätsajten Nordfront ett video­klipp på en man som råkar sätta igång en tvättmaskin med ett barn i. Själva klippet hade tidigare publicerats även på andra håll. Men Nordfront satte rubriken ”Negerpappa stoppar sitt barn i en tvättmaskin”.

Vi skrev om saken på dessa sidor i vintras, i samband med att Aftonbladet Kultur granskade de främlingsfientliga och högerextrema nätsajterna.

I tisdags fälldes sajtens ansvarige utgivare för hets mot folkgrupp.

Hade man bara skrivit ”pappa” hade man gått fria. Men eftersom Nordfront inte kunnat ge någon vettig förklaring till varför man i stället skriver ”negerpappa”, så menar Örebro tingsrätt att syftet verkar ha varit att ”uttrycka missaktning för färgade personer från Afrika”.

Det är bara att instämma. De främlingsfientliga sajterna tar varje chans de får att använda ord som kongoneger, negerlucia, och så vidare. Och syftet är alltid detsamma: att framställa svarta som mindre värda.

Det betyder inte, det är tingsrätten noga med, att ordet ”neger” i sig självt skulle vara förbjudet – jag skriver det ju själv här upprepade gånger. Poängen är att man utan rimliga skäl kopplar ihop ett klandervärt beteende med hudfärg. Där drar lagen gränsen. Syftet är allt, själva orden betyder mindre.

I samma dom fälls Nordfront också för en läsarkommentar, där signaturen ”Anders” i samband med en artikel om det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning, skriver: ”Det är rätta takter, det. Vi ska inte heller ta avstånd från våld mot rasfrämlingar på svensk mark.”

Det är ju inte – i ord – en direkt uppmaning till våld, och i många andra sammanhang helt lagligt. Men återigen tar rätten fasta på tanken snarare än orden. Det är klart att läsaren lätt får intrycket av att ”Anders” förespråkar våld mot invandrare i Sverige.

Ändå blir jag tveksam. Att inte ta avstånd är ju trots allt inte detsamma som att uppmana.

Med tanke på att det är andra gången Nordfronts ansvarige utgivare fälls för hets mot folkgrupp, kommer han billigt undan, med villkorlig dom och dagsböter. Det var ju så länge sedan (2006) som han senast fälldes, och därför ”saknas särskild anledning att befara” att han skulle begå brott igen, resonerar rätten.

Tillåt mig tvivla. Hela syftet med Nordfront är att bedriva nazistisk propaganda. Att man då och då begår lagbrott är knappast förvånade; hela ideologin vilar ju på rasistisk grund. Om inte det är en ”särskild anledning” så undrar jag vad som krävs.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.