Kultur

Därför ratar jag Publicistklubbens debatt

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Legitimerar högerextrema genom att bjuda in Avpixlat i debatten

Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski. Foto: Niclas Hammarström
Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski. Foto: Niclas Hammarström

DEBATT I kväll debatterar Publicistklubben näthatet. I panelen finns en ­representant för Avpixlat, en höger­extremistisk sajt som saknar ansvarig utgivare. På så vis kan den inte lagföras för publiceringar som hotar journalister.

PK:s ordförande, Stina Dabrowski, motiverar inbjudan med en svårbegriplig logik: ”Det finns en naiv föreställning om att Sverigedemokraterna och ­deras meningsfränder inte har någon plattform” (Medievärlden). Ergo: Ju högre martyrerna skriker om sitt förmenta talförbud, desto större megafoner ska de få.

”Vi vill inte ta oss rätten att bedöma vilka som ha rätt att uttrycka sig och vilka som inte har det”, svarar Dabrowski sina kritiker. Den maximen låter alltid bra, men av PK:s ordförande borde man kunna vänta sig ett mer problematiserat resonemang. Hotas verkligen yttrandefriheten om inte högerextremisterna släpps in på just PK:s debatter?

Högerextremisterna äter sig fram ­inom nyckelyrkena. De utbildar sig till lärare, läkare, jurister, journalister. Det har de rätt att göra, vi ska inte ha­ yrkesförbud i Sverige. Men vad gör PK om skribenterna på Avpixlat et al. söker medlemskap? Jag ställde frågan till Dabrowski förra veckan. Hon svarar att PK inte ”tillämpar åsiktsregistrering”. Det är en förbluffande inställning. Om inte PK bryr sig om huruvida deras medlemmar för­svarar eller motarbetar yttrande­fri­heten, måste den fundera över sitt ­existensberättigande.

Frågan om Avpixlats medverkan i kväll kan tyckas liten, men som symbolhandling är den betydande. PK legitimerar högerextremisterna som publicister jämförbara med vilka som helst. Det är ett paradigmskifte som kan få förödande konsekvenser.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!