Ingen exklusiv elit

avMartin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Martin Aagård: Fnissigt när kultureliten frågas ut

Foto: JOHAN BERGMARK/SVT
TREVLIGT Kultureliten ger förvånansvärt få svar.

När SVT valt ut medlemmarna i "kultureliten" till sitt diskussionsprogram Fråga kultureliten som har premiär i kväll (SVT2 22:15) prickar man väldigt rätt. Här möter vi Suzanne Osten, Aris Fioretos, Jasenko Selimovic, Daniel Birnbaum, Anneli Alhanko och Sven-David Sandström.

Alla är de kulturarbetare som håller möten i kostym och har en chefslön betald av staten. Kulturråd, museichefer, teaterchefer och professorer.

Den riktiga eliten i sitt skrå.

Känslan av att bryta ett litet tabu präglar den fnittriga stämningen.

– Vi är födda med en talang, säger prima ballerina assoluta Anneli Alhanko som själv inte riktigt vet varför det heter "assoluta" när hon får frågan.

– Det är en kvarleva från 70-talet att det är fult att kallas elit!

Men, nä. Fråga kultureliten bryter inga tabun. SVT har nog velat skapa ett lätt snobbigt program av europeiskt snitt som öppnar dörren till ett exklusivt sammanhang.

Men exklusivt är det verkligen inte. Det hålls ett hundratal såna här tillställningar varje år i Sverige: Bokaftnar, författarsamtal, kulturkaféer. Panelen pratar om något allmänmänskligt, tipsar om en bok och drar en halvfräck anekdot. Tack för att ni ville komma. Lars Gustafsson signerar där borta.

Det skrattas och applåderas. Allt är trevligt.

Det mest besvärande är att ingen har några bra svar. Ingen i panelen kan svara på varför lycka inte behandlas i konsten. Eller hur man skapar musik. Eller varför balett är konst och konståkning sport. Eller någonting överhuvudtaget.

Det är värre än så: kultureliten verkar inte ha någon kultursyn. Den är inte postmodern, inte konservativ, inte radikal. Här finns inga tankar om vad kultur är eller borde vara. Men varför skulle de bekymra sig? De behöver ju inte ifrågasätta de professorsstolar de redan sitter på.

Programledaren Malin Jacobson Båth gör verkligen sitt bästa, ingen skugga över henne, men det här programmet bekräftar bara vad jag alltid vetat om kultureliten.

Jag har alltid lite tråkigt i deras sällskap.