Satir om Smålands glaskung stoppas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Skulle rädda Glasriket - tog bort en massa jobb

Torsten Jansson.
Torsten Jansson.

Ibland kan teatern vara så utmanande att den måste stoppas. Gertrud Larsson är dramatikern som gör publiksuccéer av samhällssatir (hennes pjäs om SJ spelas just nu i Uppsala). Hon är belönad med Ibsenpriset och kallas av Svenska Dagbladets kritiker Lars Ring för ”Sveriges Brecht”.

Nu har Sveriges Brecht skrivit en pjäs om Torsten Jansson. Han som först kallades för ”Glas­jesus” men som sen fick namnet ”Slaktaren”.

Det var Torsten Jansson som med alla sina jättemiljoner skulle rädda Kosta, Orrefors och de andra hyttorna i Glasriket. Fler jobb, större omsättning - svenskt glas skulle flyga över världen. I stället var det jobben som flög bort. Glasriket är krossat.

Det är det här Larssons satir Glasjesus handlar om.

Regionteatern Blekinge Kronoberg skulle sätta upp pjäsen på Folkets hus i Kosta. Nu säger Folkets hus i Kosta plötsligt nej, med motiveringen att pjäsen är ett ”personligt påhopp” (de menar förmodligen personpåhopp).

Så får vi genom en skärva betrakta nutida svenskt kulturliv: Självcensur; ingen vill stöta sig med patron, också om hen lagt ner vartenda jobb. Maktkritik kallas personpåhopp - konsten ska syssla med annat.

Nya spelplatser är Folkets hus i Åfors, samhället där tolv ugnar slutat brinna, och Folkets hus Hovmantorp, som fortfarande har liv i sin hytta.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.