Kultur

Deckare i toppklass!

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Start för Top of the lake i SVT

David Wenham och Elisabeth Moss i ”Top of the Lake”.
David Wenham och Elisabeth Moss i ”Top of the Lake”.

Efter sommarens trötta deckarmaraton med Midsomer och Montalbano vankas det guld sju måndagskvällar framöver. Jane Campions Top of the lake som visas i SVT med start i kväll kretsar kring en brottsutredning, men innehåller mycket mer än så. När Campion för första gången kliver in i tv-serievärlden tar hon med sitt storslagna bildberättande och den mix av mystik, våld och erotik som genomsyrar hennes filmer. Manus har hon skrivit tillsammans med Gerard Lee, samarbetspartner i debutfilmen Sweetie (1989), och precis som den gnistrar tv-serien till av humor.

Polisutredaren Robin Griffin (Elisabeth Moss, känd för rollen som Peggy Olsen i Mad men) är på besök i sin hemby Top Lake när den tolvåriga, gravida flickan Tui försvinner. Robin dras in i polisarbetet och börjar nysta i det sexuella övergrepp som Tui blivit utsatt för. Fallet aktualiserar ett eget trauma. När ungdomskärleken Johnno dessutom dyker upp får Robin allt svårare att hålla minnena ifrån sig.

Fallet driver berättelsen genom det lilla samhällets sociala struktur. Polis, landägare och den lokala knarkkungen styr, nära sammansvetsade sedan årtionden.

Utredningen och Robins parallella bearbetning av sin egen historia liknar en vandring in mot ett manssamhälles mörka hjärta. Högt upp i det vidunderliga nya zeeländska landskapet ruvar Matt Mitcham, Tuis pappa, med en knarkfabrik i källarplan och Tuis rosa flickrum på vinden. Stora hundar och beväpnade män vaktar fortet. Det är symboliskt så det förslår, och nog går tankarna till Kurtz i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta.

Men det finns också ett paradis i Top Lake. Till en äng kallad Paradise kommer en grupp kvinnor för att bearbeta sina trasiga liv med hjälp av den andliga ledaren GJ. Kvinnokollektivet är en djupt originell skapelse, och GJ en fantastisk figur - närmast en nihilist, sträv och vis med långt grått hår som en indianhövding på film. När hon gastar ”Ge upp! Det finns ingen utväg!” till sina adepter är hon motsatsen till våldsmannen Matt Mitchum och hans hett bultande hjärta. Holly Hunter som GJ och Peter Mullan som Mitcham, toppar en strålande skådespelarensemble.

Jane Campion har regisserat hälften av avsnitten i Top of the lake, och serien ter sig mer konventionell än hennes långfilmer. Men tematiken känns igen. Hos Campion rör sig kvinnor i fiendeland, perspektivet är deras, men också mäns frihet kringskärs av patriarkatet.

I hennes filmer knyts allianser mellan medelklasskvinnor och män med bakgrund i samhällets lägre skikt. Här kan kärlek uppstå. Kanske en man som vet något om underordning kan förstå. Få skildrar heterosexuell kärlek så insiktsfullt som Jane Campion - och hon räds inte att närma sig en del rätt svårartade stereotyper för bästa effekt.

Bered er på en spännande resa i kväll.

Top of the lake, SVT1 kl 21.45

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!