Kultur

”Skrivlusten har aldrig varit större”

Av: 

Lisa Olsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Bok-SM har nu pågått i två veckor och intresset är stort för att delta i tävlingen om att bli ”Sveriges nästa författarsuccé”. Över 270 bidrag är anmälda och Kapitel 1, sajten som arrangerar tävlingen tillsammans med Piratförlaget och Aftonbladet, har haft över 50 000 besökare sedan det drog igång.

Martina Haag ger skrivtips

Martina Haag ger skrivtips

Foto: Maria Östlin

- Responsen har varit otrolig och intresset har varit mycket större än vad vi vågade hoppas, säger initiativtagaren Ola Lauritzson.

Han berättar att den vanligaste genren är spänningsromaner och att den som leder tävlingen just nu är Joakim Rönning med boken Cred som har fått 141 rekommendationer. Men än så länge är det långt ifrån avgjort - Bok-SM pågår nämligen ända fram till 1 juni. Den som vill vara med och tävla måste dock ladda upp sitt bidrag senast den 31 mars.

Läsarna bestämmer

Svenska folket är med och påverkar vem som ska vinna. Genom att gå in och läsa författarnas uppladdade manus och sedan rekommendera sina favoriter till finalen kan läsarna avgöra vem som till slut tar hem vinsten och får ett förlagskontrakt med Piratförlaget.

- Vi vänder upp och ner på en konservativ bransch. Det är läsarna som påverkar vad förlaget ska ge ut. Det är något helt nytt, säger Ola Lauritzson.

- Det känns som att skrivlusten aldrig har varit större.

Martina Haag tipsar

På Kapitel 1 kan läsarna även ta del av skrivtips från Martina Haag som har skrivit Underbar och älskad av alla. Enligt henne är det viktigaste att ge skrivandet tid men också att våga stryka stora mängder text.

- Var inte sentimental, skriver hon.

Här hittar du Bok-SM

Hos kapitel1 hittar du allt om tävlingen och hur du deltar med din egen bok, och röstar på andra tävlande manus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!