Kultur

Liv Strömquist får Aftonbladets Liffner-stipendium

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Slår hon hål på maktens ideologi och ideologins makt med sina seriestrippar

Liv Strömquist (född 1978, uppvuxen i Simrishamn) är serieskapare, kolumnist och programledare i radio. Foto: Caitlin Mooney
Liv Strömquist (född 1978, uppvuxen i Simrishamn) är serieskapare, kolumnist och programledare i radio. Foto: Caitlin Mooney

Aftonbladets Axel Liffnerstipendium utdelas årligen till ”en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel”.

Till stipendiat för år 2011 har utsetts Liv Strömquist.

Hur gör den härskande klassen när den härskar? Jo, den omger sig med ja-sägare. Till sitt förfogande har den en hel armé tröttsamma typer som säger att vi ska gilla läget, hur läget än ser ut.

När vi andra stänger av och släcker för att slippa höra på eländet, då höjer Liv Strömquist volymen och tänder strålkastarljuset för att teckna av dem en efter en: alliansministrar, värdekonservativa barn, spermastinna glappkäftskomiker, historielösa karriärsfeminister, självupptagna kulturskribenter, manshoror, medelklassiga miljöpartister, åsiktsjournalister … Med en schysst tuschpenna slår hon hål på maktens ideologi och ideologins makt.

Liv Strömquist är folkbildaren med fotnotsiver som vägrar dra i crazyhandbromsen. Hänsynslöst sträng och utan tid för diskretion förvandlar hon avancerade samhällsteorier till begripliga strippar som får ilskan att spritta av skratt.

Det kommer en dag när makten slutat makta sig och ja-sägarna nickat klart. Vi tackar redan nu Liv Strömquist för det.

Vi säger: Ja till Liv!

 

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!